Кризисна ситуация в Йемен

0
1132
02-12-2015Yemen_Damage
Снимка: OCHA/EmanAl-Awami

В последните дни се наблюдава критично повишаване на насилието в Йемен, където едновременно се сражават поддръжници на президента, шиитски бунтовници, джихадисти от Ислямска държава и части на Ал-Каида. Вчера (21 март) САЩ обяви, че изтегля военните си части от страната заради създалата се кризисна ситуация.

Шиитски бунтовници, известни още като хути, превзеха днес летището на Таиз, както и части от града, който е третият по големина в Йемен. Това се случи само два дни, след като поддръжници на Ислямска държава, които възприемат хутите като еретици, бомбардираха две джамии с шиити в столицата Сана.

Групировката на хутите е от шиитското течение Зайди и в момента е една от управляващите фракции в страната, след като през януари превзе президентството в столицата, принуждавайки президента на страната Абд Рабу Мансур Хади да избяга в южния пристанищен град Аден. По-късно, през февруари, бунтовническото движение официално пое контрола над правителството, а Революционният комитет на бунтовниците заяви, че е единственият управляващ орган в Йемен. До момента хутите са превзели 9 от 21 провинции в страната.

Вчера президентът Хади направи първото си телевизионно обръщение след бягството си от столицата. Той заяви, че шиитската групировка не зачита конституционната легитимност и апелира бунтовниците да се оттеглят от Сана. Също така, Хади призова ООН за спешна интервенция в страната.

Междувременно противовъздушни оръжия откриха огън срещу неидентифициран обект, близо до временната резиденция на президента в Аден. Това е четвъртата поред подобна атака за последните дни.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун настоя всички страни по конфликта да останат напълно ангажирани в мирните преговори. Съветът за сигурност на ООН осъди въздушните атаки срещу президента и подчерта, че легитимната власт в страната е негова, заради проведените избори в Йемен. Съветът призова още всички страни по конфликта да преодолеят различията си, чрез диалог и консултации и да се въздържат от употребата на сила и провокации. По-късно днес се свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще се обсъжда ситуацията в Йемен.

 

Източници: UN News Centre, BBC, The Guardian

Изготвил: Анина Йовкова