ООН: Либия е на ръба на решителен момент

0
1122
03-20-2015Libya_Bernardino
Снимка: UNSMIL

„Преговорите между либийските партии навлизат в ключов момент, а продължаващите боеве и заплахите от тероризъм създават чувството за неотложност в посредничеството на ООН“, заяви висш служител на Организацията.

Международно признатото правителство на Абдула ал-Тини обяви, че неговите отряди са започнали кампания за „освобождението“ на столицата Триполи, окупирана от опозиционното ръководство.

Специалният пратеник на Генералния секретар и ръководител на Мисията на ООН в Либия, Бернардино Леон предупреди, че размириците и въздушните нападения в Либия, както и скорошните терористични атаки в региона, са активирали аларма, засягаща деликатния характер на процеса по установяване на мир в страната. Г-н Леон заяви това на среща в Мароко, където заинтересовани страни подновиха политически диалог, чиято цел е постигане на споразумение, с което Либия да се измъкне от кризата и което да донесе на страната мир и сигурност.

Според западните лидери, посредничеството на ООН е единственият начин да бъде прекратен хаоса в Либия, където две опозиционни правителства и въоръжени фракции воюват. През последните дни двете страни се атакуваха с военни самолети, но в петък Леон заяви, че те са близо до постигането на споразумение.

Леон обясни, че тези дни заинтересованите страни обсъждат серия от документи, отнасящи се до споразуменията за сигурност и национално обединено правителство, както и документ с мерки за изграждане на доверие, който, ако е възможно, ще бъде публикуван още на 22 март.

„Това трябва да изпрати важно послание до либийския народ, а именно, че преговарящите страни не са тук само, за да обсъждат и да се срещнат, което, разбира се, също е от значение, но и за да постигнат съгласие“, добавя Леон. Според него, единствено това споразумение, единствено това обединено правителство, единствено тези решения, взети от всички участващи – политиците, военните и въоръжените групи, ще дадат шанс на Либия да се измъкне от кризата.

Според Леон, това е решителен момент и двете партии трябва да са наясно, че ако не са в състояние да вземат правилните решения, Либия ще се върне отново към война, а това е война, която никой не може да спечели и която може да продължи с години.

Леон обърна внимание и на нарастващите терористични заплахи в Либия и региона, свързани с Ислямската държава. Той добави, че двамата въоръжени, атакували музея „Бардо“ в Тунис, са били обучени в лагер за подготовка на джихадисти в Либия.

 

Източници: UN News Centre, Reuters

Върху материала работи: Екатерина Димитрова