Опустошителното въздействие на конфликта в Украйна върху местното население

0
852
03-19-2015Ukraine_Aid
Снимка: UNHCR Andrew McConnell

Жени, деца и възрастни хора понасят ежедневно опустошителното въздействие на продължителния конфликт в Украйна, заявиха висши служители на ООН. При пет милиона нуждаещи се от хуманитарна помощ, те подчертаха „сериозната и спешна необходимост“ от увеличаване на международната подкрепа.

Посещение в Украйна и Нигерия беше извършено от 14 специалисти по извънредни ситуации от различни агенции към ООН и международни партньори. „Безпрецедентна мисия“– така определиха ситуацията в Украйна, Джон Гинг, директор на операциите в Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Афшан Хан, директор на Службата на извънредните програми към УНИЦЕФ.

„Ние видяхме непосредствените резултати от конфликта. Пет милиона души се нуждаят от хуманитарна намеса като 3,2 милиона от тях са изключително уязвими. Около 1,7 милиона души са напуснали домовете си и над един милион са вътрешно разселени“– каза Джон Гинг на пресконференцията в Ню Йорк.

„Достъп до уязвими групи от населението и липсата на финансиране остават двете най-големи пречки за осигуряване на помощта до местата, където тя е най-необходима“. Гинг коментира и временната заповед за ограничаване свободното движение на хора и стоки, отвъд линията на конфликта, която сериозно възпрепятства усилията на служителите да доставят хуманитарна помощ на хората в нужда. Жители на засегнатите райони Донецк и Луганск не са получавали заплатите си от юли  2014 г. Домове за възрастни хора, психологични центрове и сиропиталища се нуждаят от животоспасяващи доставки. Пенсии не се изплащат, което допълнително усложнява тежкия живот на възрастните хора. „Засега единственият начин за населението да оцелее там е чрез индивидуалния им инстинкт за справяне със ситуацията, който отслабва с всеки изминал ден“– каза Гинг.

Около 1,4 милиона души се нуждаят от медицинска помощ, но има недостиг на болници и медицински персонал. В Донецк, 77 от 350 здравни заведения са затворени или разрушени. „Ние бяхме свидетели на реалния недостиг на основни медицински консумативи като лекарства за онкологични заболявания, антибиотици и дори болкоуспокояващи“– каза Гинг, като подчерта, че „всичко това води до истинско страдание“. Той предупреди за дългосрочните последици от продължителната криза: „ Нито едно дете не е било ваксинирано, откакто конфликтът започна, а именно децата са най-уязвими и най потърпевши от ужаса тук“.

ООН вече задейства важни хуманитарни операции  в Украйна – предоставяне на медицински услуги, одеяла, храна, комплекти с хигиенни принадлежности на хората в нужда. Но трябва да се направи още много повече, заявяват длъжностните лица, отбелязвайки, че разполагат само с 5% от необходимите 316 милиона долара за удовлетворяване хуманитарните нужди  в Украйна. „Трябва да увеличим международния принос към тези усилия“, каза Гинг.

Относно влошаване тежкото положение на децата в Украйна, госпожа Хан заяви, че 1,7 милиона деца живеят в извънредната ситуация, като 140 000 от тях са били принудени да напуснат домовете си. Тя предупреди, че броят на разселените вероятно е много по-голям, тъй като поради  страха да загубят правата над домовете си, някои от хората не се регистрират като „разселени“.

„Децата, принудени да живеят в конфликтни зони, стават жертви на огромен стрес и свидетели на невъобразимо насилие“ – заяви тя, показвайки две рисунки, дело на децата от сиропиталище, което тя е посетила по време на мисията й. „Това са творби на деца , които очевидно са получили сериозна травма от войната“. Освен насилието, което преживяват, животът в тежки условия – като тесни убежища без чиста вода и канализация, също оказва трайни последици върху психиката на децата. „Да живееш в такива ограничени пространства е преживяване, което никое дете няма да забрави през живота си“ – каза госпожа Хан.

УНИЦЕФ стартира мисия, с цел ваксиниране на децата, чрез доставяне на 4,8 милиона ваксини против полиомиелит. Също така, 200 000 семейства с деца бяха обучени относно нарастващата заплахата от невзривени мини. За да се върнат безопасно децата в училище, трябва да се осигури премахването на такива невзривени останки. Също така, трябва да се обърне специално внимание на децата, живеещи в институции, децата с увреждания и тези, заразени с ХИВ/СПИН, добави госпожа Хан.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Вилияна Узунова