Русия предупреди Дания, че ще използва ядрено оръжие, ако страната се присъедини към системата за противоракетната отбрана на НАТО

0
1102

770360

Русия заплаши, че датските военни кораби могат да се превърнат в мишена на ядрено оръжие, ако страната се присъедини към системата за противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО.

Руският посланик в Дания, Михаил Ванин заяви, че действия, насочени към присъединяването на Дания към системата за противоракетна отбрана на Алианса, ще представлява заплаха за Русия и Дания ще трябва да приеме последствията от този ход.

Датският министър на външните работи, Мартин Лидегор определи заплахите от страна на руския дипломат като недопустими. „Русия знае много добре, че отбранителната система на НАТО е защитна.“, заявява Лидегор. „Ние имаме противоречия с Русия по много въпроси, но за нас е важно да запазим добрия тон в отношенията си.“, добави още датският външен министър.

Междувременно, в Прибалтика, страховете от руска атака достигнаха дотам, че Литва, която дори няма пряка сухоземна граница с Русия, обяви задължителна военна повинност. Президентът на Литва, Далия Грибаускайте, заявява, че е наложително страната да прокара закон, с който да засили армията.

Министърът на отбраната на Литва, Йонас Витаутас Жукас, от своя страна допълва, че значителното намаляване на армията не позволява на страната да бъде добре подготвена и представлява реална заплаха за суверенитета на държавата.

Източници: Independent, Telegraph

Изготвил: Екатерина Димитрова