Над 120 000 разселени заради конфликта във Филипините

0
1026
rsz_1550bfe7f6
Снимка: UNHCR/E. Monato

Военните действия между правителствените сили и въоръжените групи в южния Филипински остров Минданао са принудили повече от 120 000 души да напуснат домовете си от края на януари, когато се разрази конфликтът. Очаква се броят на разселените да нарасне, тъй като конфликтът вече се разпростира и в околните селища.

Според Върховния комисар по бежанците към ООН (ВКБООН) в рамките на 8 седмици, 13 общини в Магинданао и Северно Котабато, са били засегнати от сблъсъците между правителствените сили за сигурност и екстремистката организация Бойци за ислямско освобождение на Бангсаморо. Заради критичното състояние на сигурността, ВКБООН няма достъп до много от засегнатите райони и разчита на информация, предоставена от местните власти, организации на гражданското общество и партньори. Те си съдействат за подобряване  на условията, в които живеят разселените хора: „Предоставили сме одеяла, консерви, постелки, мрежи против комари, но спешно е необходима по-голяма помощ“ – заяви говорителят на агенцията Бабар Балох в Женева.

Агенцията за бежанците е особено загрижена за безопасността на цивилното население, най-вече на жени и деца, попаднали в конфликтните зони, тъй като при липсата на финансови средства и на обществена сигурност и защита, те са изложени на опасност от експлоатация и насилие. Недостигът на храна, лекарства, вода и сигурни убежища може да задълбочи уязвимото им състояние.

*Хората от етноса моро са мюсюлмани и живеят предимно в Югоизточната част на Филипините – островите Палаван и Минданао. Те формират около 5-10% от филипинското население. Имат смесен произход и се срещат също под названието бангсаморо, заради името на региона, който обитават.

Още през 70-те години се създава движението на мюсюлманските сепаратисти Ислямски фронт за освобождение на моро (MILF), чиято цел става въоръжената борба за създаване на независима „Република на бангсаморо”. В идеологията им се съчетават марксистките и маоистки идеи с ценностите на традиционния ислям. Въстанието на моро се превръща в една от най-дългите и кръвопролитни войни в Азия, отнемайки живота на около 150 000 души.

През 2012 г., след десетилетия на преговори, бе подписано историческо мирно споразумение за създаване на автономна политическа общност Бангсаморо между Ислямския фронт за освобождение на моро и филипинското правителство. Това обаче предизвика недоволството на крайни ислямистки групировки като Бойци за ислямско освобождение на Бангсаморо“ (BIFF), които се отцепиха от MILF и продължиха военните действия срещу правителството, с искания за пълна независимост на Бангсаморо. В края на януари тази година специалните части на Филипините започнаха офанзивни действия на „тотална война“ срещу групировката.

 

Източници: UNHCR, Wikipedia

Изготвил: Вилияна Узунова