Либия: ООН осъжда сектантското убийство на лекар

0
955

2000px-UN_emblem_blue.svg

Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) на египетски коптски* лекар и съпругата му в град Сирт, както и отвличането на 18-годишната им дъщеря, в последната вълна от сектантско насилие в северноафриканската страна.

„Тези отвратителни убийства, очевидно извършени  по религиозни мотиви, от неидентифицирани въоръжени лица, са напълно отхвърлени от либийския народ и са чужди на неговите традиции за толерантност към религиозните малцинства и гостоприемството, предлагано на чуждестранни гости,“ се казва в изявление на Мисията, публикувано на 24.12.

Мисията призова властите, както и всички влиятелни участници, както от гражданското, така и от религиозното общество, в кратки срокове да се намесят и да гарантират, че отвлеченото момиче е освободено и невредимо. От Мисията призоваха и за цялостно разследване на убийствата и извършителите да бъдат изправени пред съда.

По-рано тази година, през февруари, телата на седем египетски коптски християни, бяха открити край Бенгази, пак през същия месец, за друга група от над 30 египетски копти бе съобщено, че са отвлечени и измъчвани в Бенгази, преди да бъдат освободени, няколко дни по-късно.

 

*Копти са египетските християни. Те са най-голямата етно-религиозна общност с древни корени.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова