10 години от цунамито в Югоизточна Азия

0
977
12-22-2014FAO_Tsunami
Снимка: FAO/Prakash Singh

Десет години след цунамито в Индийския океан, което удари Южна и Югоизточна Азия, страните от региона са по-добре подготвени за справяне с трагедии. Това заявиха от Организацията за прехрана и земеделие към ООН (FAO) на 22.12., като подчертаха, че все още има какво да се подобри.

„Едно десетилетие по-късно, по време на мероприятия, отбелязващи човешката трагедия, резултат от цунамито, от FAO изследваха наученото в ограничаването на щетите за земеделския поминък, продоволствената сигурност и прехраната, резултат от подобни природни или климатични събития,“ заяви Хироюки Конума, помощник-генерален директор на FAO и регионален представител за Азия и Тихия океан.

„Това, което ние и нашите страни-членки научихме и което сега виждаме на места, е впечатляващо, но все още има много, което да се направи и трябва да се направи, за предотвратяване и смекчаване на бедствията,“ добави още той.

Най-лошото природно бедствие, регистрирано някога в целия свят, удари азиатско-тихоокеанския регион през декември 2004 г., отнемайки живота на повече от 200 000 души и поминъка на 1.4 милиона души, тъй като цунамито унищожи цялата система за хранително производство, на която разчиташе цялото население.

Някои от страните, най-силно засегнати от цунамито, в момента са по-добре подготвени за бедствия, но скорошна работна среща, организирана от FAO, заедно с Асоциацията на Югоизточните азиатски народи (ASEAN), подчерта, че са нужни допълнителни действия за по-нататъшно повишаване на устойчивостта при бедствия, причинени в голяма степен от бързото нарастване на населението и урбанизацията, заедно с ерозиралите природни ресурси и климатичните промени.

Семинарът подчерта значението на изграждането на про-активни национални и регионални политически процеси за намаляване и управление на риска от бедствия. Бе изтъкнато и значението на знанията и технологиите за споделяне, за да се даде възможност на най-уязвимите и изложени на най-голям риск.

С 200 милиона души в Азия и тихоокеанския регион, засягани всяка година от широка гама от бедствия, в периода 2003 г. и 2013 г., и с разходи по тези бедствия на стойност средно 34 милиарда долара, всяка година, в периода между 2001 г. и 2010 г., промяната в подхода е от съществено значение.

Системите за ранно предупреждение  при бедствия и ясно маркираните маршрути за евакуация при цунамита са вече факт, в страни като Тайланд, в която бе създаден държавен отдел за предотвратяване и ограничаване на национални бедствия. В Пном Пех, столица на Камбоджа, бяха построени диги за защита от наводнения и също съществува система за ранно предупреждение от наводнения.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова