Сомалия: ООН заклейми нападението над базата на Африканския съюз

0
962
12-26-2014AMISOM_Peacekeepers
Снимка: AU-UN IST/Stuart Price

ООН осъдиха нападението срещу Мисията на Африканския съюз в Сомалия (ANISOM), което доведе до смъртта на няколко войници от Мисията и цивилни.

В изявление, публикувано от говорителя му, Генералният секретар, Бан Ки-Мун, оъди остро нападението, което се случи на връх Коледа (25.12.), в базовия лагер на ANISOM, разположен в международното летище в Могадушу.

„Генералният секретар предаде искрените си съболезнования на семействата и приятелите на тези, които загубиха живота си, и пожела пълно възстановяване на ранените,“ се казва в публикуваното вчера (26.12.) изявление.

В базовият лагер на ANISOM, разположен вътре в летището, бе проникнато от бойци на Ал-Шабааб, облечени в сомалийски военни униформи, потвърдиха от Мисията на ООН за оказване на помощ в страната. По време на стрелбата трима войници на ANISOM и двама цивилни, са били убити.

Като оцени бързата реакция на ANISOM при нападението, Генералният секретар изрази солидарността с Мисията на Африканския съюз и служителите на ООН, работещи в името на мира в Сомалия. Бан Ки-Мун отново потвърди „решимостта на ООН да подкрепи правителството и народа на Сомалия, в тяхното продължаващо предизвикателство по пътя към мира.“

Специалният представител на Генералния секретар за Сомалия (SRSG), Никълъс Кай, който е и ръководител на Мисията на ООН за оказване на помощ в Сомалия (UNSOM), потвърди в изявление, че всички служители на ООН са в безопасност. На летището се намира и седалището на Мисията на ООН за Сомалия.

Алем Сидик,говорител на UNSOM, заяви, че по време на нападението са били убити и петима души от нападателите, а трима са били заловени.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова