Бан Ки-Мун назначи нов Заместник-специален представител за Южен Судан

0
894
Moustapha_UNMISS
UN Photo/Staton Winter

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, обяви на 24.12. назначаването на Мустафа Сумаре от Мали, като негов Заместник-специален представител (политически) за Мисията на ООН в Република Южен Судан (UNMISS).

Г-н Сумаре, според изявление, публикувано от говорителя на Бан Ки-Мун, продължава делото на Райседон Зененга от Зимбабве, който пък ще поеме поста на Заместник-специален представител на Мисията на ООН за оказване на помощ в Сомалия (UNSOM).

Говорителят на Генералния секретар изказа благодарността на ръководителя на ООН за посветената служба на г-н Зененга и неговия изключителен принос към работата на ООН в Република Южен Судан.

Г-н Сумаре притежава богат лидерски опит. В момента е Заместник-специален представител на Генералния секретар при Мисията на ООН за стабилизиране на Демократична република Конго (MONUSCO), където той служи и като хуманитарен координатор и постоянен представител на Програмата за развитие на ООН (UNDP) от октомври 2012 г.

Преди това назначение, той е бил и Заместник-специален представител на Генералния секретар за възстановяване и управление към Мисията на ООН в Либерия (UNMIL), в периода 2009-2012 г.

Г-н Сумаре е служил като заместник-помощник администратор към UNDP и заместник-регионален директор на регионалното бюро за Африка в Ню Йорк от 2007 г. до 2009 г.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова