Усилията за борба с Ебола в Гвинея продължават, въпреки складов пожар

0
895
12-18-ebola
Снимка: UNMEER/Sandra Miller

От Мисията за спешно реагиране на Ебола на ООН (UNMEER) съобщиха, че основният логистичен център на ООН, управляван от Световната продоволствена програма (WFP) в Гвинея, е напълно функциониращ, въпреки пожара, който засегна съоръжението миналата седмица, заплашвайки лекарствата и лабораторните материали, използвани в борбата срещу Ебола.

Огънят в склада бе открит около 8:00 часа, местно време на 18 декември, когато работници пристигнали пред съоръжението в основната хуманитарна логистична база, на летището и на град Конакри, столица на Гвинея – една от трите страни в Западна Африка, най-силно засегна от Ебола.

„WFP уведоми партньорите си, че въпреки пожара от миналата седмица, основният логистичен център на Конакри, работи с пълна сила,“ посочиха от UNMEER в последния си доклад, относно състоянието на бума на Ебола. „Капацитетът на хладилната верига вече е възстановен, чрез настройка от дарените 40-футови хладилни контейнери.“

Новината за пожара бе последвана от доклада на ООН, посветен на разпространението на вируса Ебола в цяла Западна Африка.

Според последната актуализация, публикувана на 24.12. от Световната здравна организация (WHO), 19 497 души вече са засегнати от вируса на Ебола, като 7 588 са отчетените смъртни случаи, включително 666 здравни работници, за които се знае, че са били инфектирани до края на 21.12., като от тях 366 са починали.

В допълнение, от WHO отбелязаха, че случаите са колебливи в Гвинея и намаляващи в Либерия, както и че няма „знаци“, че увеличението на разпространението, се забавя в Сиера Леоне, въпреки че от WHO добавиха, че западната част на страната „сега изпитва най-интензивен пренос, сред засегнатите страни.“

В този контекст, от Мисията на ООН в Либерия (UNMIL) съобщиха на 24.12., че четвърти човек от екипа на Мисията е дал положителен резултат на теста за Ебола. Двама от засегнатите служители са починали от Ебола, преди три месеца, докато друг служител на UNMIL, заразен с вируса, се е възстановил и е изписан от болница, миналата седмица.

Карин Ландгрен, ръководител на UNMIL, заяви, че либерийският народ може да се гордее с напредъка, постигнат в борбата с болестта. „Потвърждаването на този случай е напомняне, че трябва да останем бдителни, докато случаите в Либерия или Западна Африка, не паднат до нула. От Мисията предприемаме всички необходими мерки, за да ограничим по-нататъшното предаване на вируса.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова