Сомалия: ООН приветства назначаването на нов министър-председател

0
1031
582349-Stephane-Dujarric
UN Photo/Mark Garten

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун приветства на 24.12. парламентарното утвърждаване на Омар Абдирашид Али Шармарке за нов министър-председател на Федерална република Сомалия, като стъпка към разрешаването на настоящата политическа криза в страната.

Сомалийският парламент отхвърли бившия министър-председател Абдивели Шейкх Ахмед на 6.12., с отрицателен вот на доверие, поради докладвани спорове между г-н Ахмед и президента на Сомалия, Хасан Шейх Мохамуд, относно политически назначения.

Свалянето дойде и на фона на неотдавнашното екстремистко насилие в източноафриканската страна, след като терористичната група, Ал-Шабааб, продължава да води бунтове. Наскоро в град Байдоа терористична атака причини смъртта на най-малко 15 души и рани много повече.

На пресконференция в Ню Йорк, говорителят на ООН, Стефан Дужарик, заяви, че Генералният секретар окуражава новия министър-председател, президента и председателя на парламента „да работят заедно, за да възстанови скоростта на политическия процес и да поддържат тесни работни отношения с временните областни администрации.“

Г-н Дужарик допълни още, че Генералният секретар е отбелязал „значителен напредък“ в отблъскването на Ал-Шабааб и в изграждането на федерална държава със стабилни институции. Въпреки това „има още много какво да се направи, преди изтичането на мандата на федералното правителство през септември 2016 г.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова