Агенция на ООН очертава значителното разрушаване на културното наследство на Сирия

0
1177
12-23-2014Cultural_Heritage
Снимка: UNESCO

Обширното унищожаване и увреждане на историческото и културно наследство на Сирия, изисква повишаването на усилията за неговото опазване, от насилието на продължаващия в страната конфликт. Това сочи нов доклад на ООН, съставен на базата на изключително прецизни сателитни изображения.

Докладът – всеобхватно проучване, изготвено от Програмата за оперативни сателитни приложения (UNOSAT) към Института на ООН за обучение и научни изследвания (UNITAR) – разглежда 18 различни области на културно наследство. Общо 290 места в тези области са пряко засегнати от военните действия, през последните три години.

От тези 290 места, се казва в доклада, 24 са унищожени; 104 са с нанесени тежки щети; 85 умерено увредени и 77 са най-вероятно повредени.

„Към този момент открихме, че е важно да се публикува подробен доклад за състоянието на културното наследство, за да предупредим хората, които вземат решенията, както и обществеността за влошаването на районите, с иначе богато наследство в Сирия,“ заяви Ейнар Бьорго, управител на UNOSAT.

„Широкоразпространеното унищожаване и повреждане, на което сме свидетели, е призив за увеличаване на усилията за защита и подкрепа на работата на ЮНЕСКО,“ добави още г-н Бьорго.

Зони с богато културно наследство като Алепо, където е имало селища още преди 7000 години, Дамаск, Крак де Шевалие, Ракка и Палмира, са били подложени на „големи щети“, се отбелязва в прессъобщение на UNITAR, като се посочва още, че по-нататъшното ограбване и разрушаване с въздушни бомбардировки и други експлозии, „значително застрашава наследството за бъдещите поколения, на тези исторически структури и обекти.“

Сателитни изображения на стария град Алепо показват опустошителна сцена, като Великата джамия „Ал Умаяд“ е видимо повредена, а минарето е унищожено. Междувременно, на мястото на прочутия хотел „Карлтон“ има само кратери.

„Анализът на UNITAR и UNOSAT представлява тревожно свидетелство за продължаващото нанасяне на щети върху културното наследство на Сирия. Националните и международни усилия за защита на тези зони трябва да се увеличат, за да се спаси колкото се може повече, от това важно наследство за цялата човешка култура.“

Агенцията на ООН е създала специален уеб сайт, който включва сателитни изображения на културното наследство и неговото настоящо състояние, в зоните, разкъсвани от конфликти.

 

Още по темата: „ЮНЕСКО призоваха за създаването на „защитени културни зони“ в Ирак и Сирия“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова