Либия: Започна вторият кръг от преговорите в Женева

1
894
LibyanDialogue
UN Photo/Jean-Marc Ferr

Вчера (26.01.) в Женева, Швейцария, започна втория кръг от либийските преговори, насочени към разрешаване политическата криза в северноафриканската страна.

Срещата, която се провежда от Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL), е продължение на събирането, проведено в средата на месеца, когато заинтересовани страни изразиха готовността си за обединена и демократична Либия, управлявана от върховенството на закона и където човешките права се зачитат.

Този път участниците ще обсъдят темите, които бяха засегнати на предишните преговори. Утре друга среща ще обедини общински и местни представители от малки и големи градове в Либия, за да обсъдят мерките за изграждане на доверие.

В изявление, публикувано през почивните дни, от Мисията призоваха всички либийски заинтересовани страни и участници да подходят към преговорите „в дух на готовност за помирение, което се ръководи от по-висш национален интерес, в името на либийския народ.“

При предишните преговори в Женева, участниците  постигнаха съгласие за програма за дискусии, която цели постигане на политическо споразумение за създаване на единно правителство, както и вземане на мерки за сигурност, необходими за прекратяване на боевете и гарантиране изтеглянето на въоръжени групи от либийските градове. Имаше и призив за опазване на националното единство на Либия и прекратяване страданията на либийския народ.

В допълнение към нарастващия брой на жертвите, продължителният конфликт в Либия предизвика хуманитарна криза, с най-малко 120 000 души, принудени да напуснат домовете си, което се отрази в недостиг на храна и медицински консумативи.

Скорошен бум на насилие допълнително разтърси нацията, в конфликт от началото на гражданската война през 2011 г., което доведе до свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи.

В източния град Бенгази, насилието причини смъртта на 450 души, от октомври 2014 г. насам, като гражданите все още са изправени пред недостиг от медицински грижи. Нещо повече, над 15 000 семейства – приблизително 90 000 души – са били изселени.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.