Шестима българи са задържани от групировката Sudan People’s Liberation Movement-North

1
830
rsz_helicopter-317239_640
Снимка: Pixabay

На 26.01.2015 г. български хеликоптер, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (WFP), кацна принудително в град Кадугли (южната част на Република Судан).

Хеликоптерът се е движил по маршрут Румбек (Република Южен Судан) към Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

СSeal_of_SPLMпирането на хеликопетера е извършено от групировката Суданско народно-освободително движение – Север (Sudan People’s Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство изпрати военен самолет, който е локализирал българския хеликоптер, и констатира, че няма видими поражения по него.

Екипажът на хеликоптера се състои от шестима български граждани. По информация на управителя на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Допълнителни мерки са предприети от страна на представителите на СПП на ООН, които са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка, а също така и от Министерството на външните работи. МВнР е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

„Нашите съграждани са добре, за тях се преговаря на най-високо ниво от ООН,“ заяви министърът на външните работи, Даниел Митов.

Ситуацията в Судан и Южен Судан

През месец юли 2014 г. президентът на Судан Омар ал-Башир уволни целия си кабинет, включително и своя заместник Риек Мачар. Вследствие на решението, Мачар, заедно с подкрепящите го племенни войски, започна въоръжена борба в опит да се завърне в президентския дворец.

На 16 декември 2014 г. президентът на Южен Судан, Салва Кийр, обяви извънредно положение в страната заради сблъсъците на армията с паравоенни формирования от племето Динка, при които бяха убити повече от 500 души. По-голямата част от южносуданската столица Джуба вече е в ръцете на бунтовниците, след като седмица по-късно те започнаха масирано нападение над правителствените сили.

Изготвил: Таня Емануилова

Източник статия

Още информация по темата

Comments are closed.