Съветът за сигурност заклейми атаката над хотел в либийската столица

0
708
UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe

Съветът за сигурност на ООН най-категорично осъди смъртоносната терористична атака срещу хотел „Коринтия“ в Триполи, Либия, и подчерта необходимостта извършителите да бъдат изправени пред съда.

Членовете на Съвета за сигурност заклеймиха инцидента и изразиха дълбокото си съчувствие и съболезнованията на семействата на жертвите и пожелаха бързо възстановяване на ранените. Според съобщения в медиите, най-малко трима души са били убити, а около шестима  са ранените при вчерашната (27.01.) автомобилна бомбена експлозия и стрелба срещу хотел „Коринтия“, който се намира в сърцето на столицата Триполи.

Смъртоносната атака става факт, след като в понеделник (26.01.) започна втория кръг на политически преговори между либийските страни, в Женева, като ООН описаха обстановката като „позитивна атмосфера“, където участниците „призоваха всички либийци да застанат заедно срещу тероризма.“

От своя страна, Съветът за сигурност потвърди, че тероризмът във всичките му форми и проявление, представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност, както и че всички актове на тероризъм са престъпни и неоправдани, независимо от тяхната мотивация, която стои зад тях, където и когато и да са извършени.

Членовете на Съвета потвърдиха решимостта си да се борят с тероризма и призоваха всички държави, в съответствие с техните задължения съгласно международното право и съответните резолюции на Съвета, да си сътрудничат активно със съответните регионални власти.

Съветът за сигурност изрази и силната си подкрепа за Специалния представител на Генералния секретар, Бернардино Леон, и призоваха всички заинтересовани страни в Либия да се ангажират и с помощта на неговите усилия, да се постигне възобновяване на всеобхватния политически процес, насочен към преодоляване на предизвикателствата пред страната, свързани с политика и сигурност.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова