Унищожаване на Амазонската джунгла от пожари

0
1271

amazon_fires

Снимка: Greenpeace

Около 17% от дъждовните гори на Амазонската джунгла бяха унищожени през последните 50 години. И докато годишният темп на обезлесяване се забавя през последните няколко години, животновъдството и други форми на селско стопанство, си остават сериозна заплаха за дъждовните гори.

Но друга заплаха, за която не се говори толкова, са горските пожари. Макар че пожарите са естествена част от жизнения цикъл на много гори, по-сухите години може да доведат до особено тежки сезони, изпълнени с пожари, които да навредят на амзонската дунгла и да застрашат живота на хилядите животни, които я обитават. В допълнение, човешките дейности, свързани с обезлесяването и сечта, може да доведат до още повече разрушителни пожари в дъждовните гори.

Според НАСА, годините с по-малко валежи са довели до по-ниска влажност, което е направило горската растителност суха, съответно вероятността от пожари се е увеличила. Освен загуби на биоразнообразие, буйният огън може да отделя големи количества от въглерод, директно в атмосферата. А все по-високите концентрации на въглерод в атмосферата, водят по увеличаване последствията от климатичните промени. Поради тази причина, мониторингът на пожарите и контролът, който може да се оказва върху тях, е голям проблем за горските стопани.

С помощта на сателитни снимки от НАСА, InfoAmazonia визуализираха къде горските пожари са възникнали, в периода януари 2012 г. и декември 2014 г. Част от визуализираните данни може да видите по-долу. Малките червени и жълти точки, които изскачат, показват къде са възникнали пожарите по това време, като червените точки показват пожари, достигнали температури над  45°С, а жълтите са пожари с особено висока интензивност. Статичните оранжеви и жълти петна на картата показват колко често се случват пожарите – колкото по-ярко жълто, толкова по-често са пожарите в тази местност.

 

Източник и видео: Business Insider и InfoAmazonia

Изготвил: Светослава Димитрова

[slideshow_deploy id=’11957′]

Още по темата:

„Обезлесяването на Амазонската джунгла се влошава“

„Бразилия ще строи кула за наблюдение на Амазонската джунгла“

„Обезлесяването на Амазонската джунгла скочи с 29%“