Пратеникът на ООН за бежанците Анджелина Джоли с посещение в Ирак

0
1071
09-16-hcr-jolie
Снимка: UNHCR/J. Tanner

Бързо влошаващата се хуманитарна ситуация в Ирак представлява „шокираща“ реалност, която изисква особеното внимание на международната общност. Това заяви наградената с Оскар актриса и специален пратеник на Агенцията за бежанците на ООН (UNHCR), Анджелина Джоли, при посещението си, в края на миналата седмица, в автономния район Кюрдистан в Ирак.

„Откакто бях за последен път тук, в Ирак, други два милиона души са били принудени да напуснат домовете си, най-вече през последните шест месеца,“ заяви г-жа Джоли по време на пресконференция, проведена в лагера за вътрешно разселени лица Кханке, в област Дахук. „Бруталността на конфликта и мащаба на разселванията шокираха света. Помощта дойде, но не бе достатъчна.“

Последното посещение на г-жа Джоли – нейното първо посещение в Ирак от септември 2012 г. – става на фона на „драматичното“ влошаване на хуманитарната ситуация, в разкъсваната от война страна, със „засилването и преплитането“ на  конфликтите в Сирия и Ирак, заявиха от ВКБООН.

В резултат на ескалиращото насилие и ситуацията със сигурността в региона, 3.3 милиона души остават вътрешно разселени в страната, а около 330 000 души все още живеят в убежища, които не отговарят на стандартите, особено през първата им зима, далеч от дома. Мрачният сценарий продължава, въпреки „неспиращата помощ“ на ВКБООН, която, според г-жа Джоли, е в отчаяна нужда от допълнително финансиране.

По време на посещението си в Кханке, Специалният пратеник се срещна с вътрешно разселени в Ирак, както и с по-възрастни жени, които са били сред 196-те язиди, наскоро освободени от бунтовниците. В момента лагерът е дом на повече от 20 000 души от малцинството Язиди, избягали от Синджар в иракската провинция Ниневия, в началото на август, след като бойци на Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL) напреднаха в борбата си срещу правителствените сили.

„Нищо не може да Ви подготви за ужасяващите истории на оцелелите от отвличане, насилие и експлоатация, както и когато не всички може да получат спешната помощ, от която се нуждаят и заслужават,“ заяви г-жа Джоли. „Деца, чиито родители са били убити, а сега са тук сами – 19-годишен, който трябва да работи, за да изхрани своите седем братя и сестри. Виждала съм майки, чиито деца са били отвлечени от Ислямската държава. Като родител, не мога да си представя по-голям ужас. Те са завладени от мислите за това, което се случва с децата им.“

Според ВКБООН, липсата на средства се отразява пряко на мащаба и вида на програмите на агенцията, които помагат на хората, преживели насилие и нарушаване на човешките права. Само 53% от необходимите 337 милиона долара за 2014 г., помощ за Ирак, са били получени. В допълнение, агенцията е получила одобрение да продължи прогнозираното финансиране само за 31% от заявените необходими 556 милиона долара за 2015 г.

„Твърде много невинни хора плащат цената на конфликта в Сирия и разпространението на екстремизма,“ добави г-жа Джоли. „Международната общност трябва да направи повече. Не е достатъчно да защитаваме ценностите си у дома. Трябва да ги защитаваме тук, в лагерите и в неформалните населени места из Близкия изток, както и в разрушените градове на Ирак и Сирия. Тук ние сме подложени на изпитание, като международна общност, и досега – с всичките усилия и добри намерения – не успяваме.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова