Малайзия: Службата по правата на човека „разочаровани“ от потвърдената присъда на опозиционен лидер

0
1033
08-26-2014Jail_Cells
Снимка: UN/MINUSTAH/Logan Abassi

Вчера (10.02.), Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (OHCHR), заяви, че е разочарована от решението на Федералния съд на Малайзия, с което постановява, че продължава да отстоява присъдата за лишаване от свобода на опозиционния лидер, Ануар Ибрахим.

Федералният съд се съгласи с решението, взето от Апелативния съд през март 2014 г., с което г-н Ибрахим бе осъден на пет години затвор, по обвинения в содомия, за престъпление, което не трябва да съществува, по силата на международните постановления за правата на човека, заяви говорител на Върховния комисар, Рупърт Колвил.

Г-н Колвил заяви, че г-н Ибрахим, е бил изправен пред редица обвинения и продължителни съдебни процеси, след премахването му от правителството през 1998 г.

„Имаше твърдения, че това дело е било политически мотивирано и съдебният процес бе белязан от нарушения на дължимите процесуални права, по отношение на възможностите, предоставени за защитата, което повдигна опасения относно справедливостта на съдебния процес“, заяви г-н Колвил.

Г-н Колвил добави, че OHCHR бе силно загрижена от нарастващата употреба на Закона за противодържавна дейност в „привидно произволно и избирателно“, срещу политическата опозиция, правозащитници, журналисти, адвокати и университетски преподаватели в Малайзия от 2014 г. насам.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова