Централноафриканска република: Мисията на ООН е достигнала до окупираните сгради в Брия

0
1309
02-10-2015CentralAf_Republic
UN Photo/Catianne Tijerina

Вчера (10.02.), Мисията на ООН за стабилизиране на кризата, обхванала Централноафриканската република (ЦАР), обяви, че е влязла в обществени сгради в Брия, незаконно окупирани от бунтовници на Селека.

Говорителят на ООН, Фархан Хак, заяви пред репортери в Ню Йорк, че операцията, проведена с подкрепата на френските сили, се състояла след повторен отказ на въоръжените групировки, да евакуират мирно помещенията, и е имала за цел прекратяване съществуването на паралелна администрация.

Г-н Хак добави, че Бабакар Гайе, ръководител на Мисията на ООН, известна като MINUSCA, отново подчерта решимостта на международните сили за защита на населението и подпомагане възстановяването на властта на държавата, за организирането на свободни, честни, прозрачни и открити избори в страната.

Според съобщения в медиите, мироопазващите сили на ООН и френските сили, използвали хеликоптери, за да превземат позициите на бунтовниците в Брия, град североизточно от столицата, Банги.

Повече от две години на гражданска война и сектантското насилие, станаха причина за разселването на хиляди хора в ЦАР. Според изчисления на ООН, близо 440 000 души остават вътрешно разселени лица, докато 190 000 са потърсили убежище зад граница. В същото време, повече от 36 000 души остават в капана в анклави из цялата страната, надявайки се да намерят убежище в някоя съседна държава.

През декември, заместник генералния секретар по мироопазващите операции, Ерве Ладсоус, предупреди за потенциално експлозивна ситуация в ЦАР, на фона на продължаващите насилствени сблъсъци между предимно мюсюлманския алианс Селека и милицията на Анти-Балака, които са предимно християни.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова