Обама иска одобрението на Конгреса за използване на военни сили срещу ИД

0
800

 

640px-2011_State_of_the_Union_Obama
Снимка: Wikimedia Commons

Президентът Барак Обама поиска от Конгреса официално да разреши използването на военна сила срещу активистите от Ислямска държава. Той заяви, че вече притежава изискваното от закона право да нападне ИД, но иска да бъде открито подкрепен от законодателите. Изискваното от президента постановление ще бъде за срок от три години и няма да разрешава „продължителни нападателни бойни операции.”

САЩ провежда въздушни операции срещу ИД от миналата година.

Това е първият път, когато американски президент иска одобрението на Конгреса за използване на военна сила, след Джордж Буш-младши през 2002г. в навечерието на инвазията в Ирак.

Изпратеният до Конгреса в сряда проект ще отмени Упълномощението за използване на военна сила от 2002г., но ще остави резолюцията от 2001г., която беше одобрена след атаките на 11 септември за издирване на шпиони на Ал Кайда. Очаква се новата мярка да предизвика дебат относно ролята на САЩ в Близкия Изток и как най-успешно да се противопоставят на военната групировка.

В писмо, изпратено до Конгреса заедно с проекта, Обама заяви, че макар и „съществуващите закони” да разрешават въздушните удари, той многократно е изразявал своето желание за съвместна работа с Конгреса за издаване на двупартийно упълномощаване за използване на военни сили срещу ИДИЛ.

Обама заяви, че „няма да се разрешат продължителни, мащабни сухопътни бойни операции, подобни на тези, които нашата нация проведе в Ирак и Афганистан”, но ще се осигури възможност за спасителни операции и за използването на сили на специалните части срещу лидерите на ИД.

Включването на сухоземни операции, макар и ограничени, най-вероятно ще затрудни приемането на това законодателство. Някои републиканци подкрепят използването на сухопътни войски, но много от партията на Обама са против. В сряда лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси излезе с изявление, в което призовава за „тясно съобразено” законодателство за борбата срещу ИД, но не подкрепи предложението на Обама.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC