ВКБООН: Трагедия в Средиземно море – най-малко 300 бежанци се удавиха

0
775
12-10-2014Malta_Arrivals
Снимка: UNHCR/M. Edström

След като броя на бежанците и мигрантите, за които бе потвърдено, че са изчезнали, след опита им да пресекат Средиземно море и да стигнат до Европа, от 29 загинали стигна до 300, от Агенцията за бежанците на ООН, заявиха, че са шокирани от новата информация за повишената смъртност при морската трагедия.

„Това е трагедия в огромен мащаб и един ярко напомняне, че може да бъдат загубени много животи, ако тези, които търсят безопасност, са оставени на милостта на морето“, заяви Винсент Кочетел, директор на бюрото на ВКБООН за Европа.

ВКБООН събра сведенията на италианската брегова охрана и на оцелелите, които са пристигнали в Лампедуза, като установи, че първоначалните данни широко подценяват броя на хората, които участват в опита за пресичане.

Първоначално бе открита една лодка, от италианската брегова охрана и търговски кораб в неделя (08.02.). От тези плавателни съдове 29 души са загинали, а 110 са оцелели. Имигрантите, главно от Субсахарска Африка, напуснали бреговете на Либия, в четири лодки в събота (07.02.), и плавали без храна или вода.

Три от четирите лодки вече са възстановени. На една само двама от 107 пътници са оцелели, докато в другата са оцелели седем от 109. Четвъртата лодката е докладвана на ВКБООН от оцелели и все още липсва. Най-младият от изчезналите е 12-годишно момче.

ВКБООН отново изрази своята загриженост, във връзка с липсата на стабилни издирвания и спасителни операции в Средиземно море. Операция „Тритон“ в Европа, която се управлява от Европейската агенция за защита на границите „Фронтекс“, не е фокусирана върху търсенето и спасяването и не осигурява необходимите инструменти, за да се справи с мащаба на кризата.

„Спасяването на човешки живот трябва да бъде наш основен приоритет. Европа не може да си позволи да направи твърде малко и то твърде късно „, заяви г-н Кочетел.

Най-малко 218 000 души, включително мигранти и бежанци, са пресекли Средиземно море през 2014 г. и се очаква тази тенденция да продължи и през 2015 г.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова