Напредък в усилията за прекратяване на войната в Судан

0
287

Африкански регионален орган, усилено посредничещ за прекратяване на войната в Судан, заяви, че е постигнал договорка между двете враждуващи сили за преустановяване на огъня и за провеждане на политически диалог с цел разрешаване на конфликта

Както Суданската армия, така и Силите за бърза подкрепа (СБП) не дадоха незабавен коментар. Двете страни участват в конфликта от април месец насам, а той опустоши столицата Хартум и предизвика вълни от етнически убийства в Дарфур, въпреки няколкото дипломатически усилия за спиране на сраженията.

Очевидци съобщават за взривове в голямата петролна рафинерия „Ал-Джаили“ в покрайнините на Хартум в неделя, а и двете страни твърдят, че е имало жертви при обстрел на конвой на Червения кръст в столицата.

По време на разговорите в събота в Джибути настоящият председател на Междуправителствения орган за развитие (IGAD), командващият армията на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан, се съгласи на среща на четири очи с командира на Силите за бърза подкрепа – Мохамед Хамдан Дагало.

В телефонен разговор Дагало, по-известен като Хемедти, също се съгласи с предложението за прекратяване на огъня и среща с Бурхан, което е обявено в изявление на органа.

И Хемедти, и Бурхан са „приели принципа за среща в рамките на 15 дни, за да се подготвят методи за поредица от мерки за изграждане на доверие между двете страни, които да доведат до започването на политически процес“, заяви Алексис Мохамед, съветник на президента на Джибути.

По-рано, в обръщение на срещата в Джибути, Бурхан обвини СБП във „варварски нападения“, но заяви, че Суданската армията не е затворила вратата за намиране на мирно решение на конфликта.

Хемедти, чието местонахождение е неизвестно, се обърна дистанционно към срещата на Междуправителствения орган за развитие , като обвини за избухването на войната лоялните на бившия президент Омар ал-Башир, които са влиятелни в армията. Той призова за реформиране й и сформиране на гражданско правителство.

Войната между армията и СБП избухна поради подкрепения от международната общност план за вливане на паравоенните сили в армията и започване на преход към избори.

Армията и СБП си поделиха властта, след като бившият президент  беше свален по време на народно въстание през 2019 г. Преди да се стигне до сблъсъци, те съвместно извършиха преврат през 2021 г., който осуети усилията за насочване на Судан към демокрация.

В петък Съединените щати заявиха, че официално са установили, че и двете страни в конфликта са извършили военни престъпления.

В отговор на това в неделя, СБП излезе с изявление, в което отрече да е извършвала етническо прочистване в Дарфур или да е отговорна за сексуално насилие. Суданската армия също отрича да е извършвала военни престъпления.

Косвените преговори между армията и СПБ, водени с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, които на няколко пъти се проваляха, отново бяха осуетени миналата седмица, тъй като и двете страни продължиха с военните си кампании.

Превод: Белослава Тенчева

Източник