Убийства са причинили смъртта на повече хора от въоръжените конфликти и тероризма взети заедно

0
151

През 2021 г. повече хора са загубили живота си поради убийства, отколкото във въоръжени конфликти и тероризъм, взети заедно. Средно на час 52 души са били убити според доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), публикуван на 8 декември.

Глобалното изследване на убийствата анализира сложната динамика зад тези насилствени смъртни случаи, като включва специален раздел за това как организираната престъпност повишава смъртността в Латинска Америка и Карибския басейн.

В доклада се разглеждат убийства, свързани с престъпни дейности и междуличностни конфликти, както и „социално-политически мотивирани убийства“, като например умишлени убийства на активисти за човешки права, хуманитарни работници и журналисти.

Анализирано е и въздействието на „мегатенденциите“ – като изменението на климата, демографските промени, неравенството, урбанизацията и технологичните промени – и как те могат да повлияят на броя на убийствата.

“Печално напомняне”

Ръководителят на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) Гада Уали заяви, че загубата на хиляди животи всяка година в резултат на убийства е „печално напомняне“ за колективния провал на международната общност да намали всички форми на насилие до 2030 г. в съответствие с Целите за устойчиво развитие (ЦУР).

„Сложната поредица от фактори, които повишават смъртните случаи от убийства по света, от насилието над жени и момичета, основано на пола, през организираната престъпност и груповото насилие до бедността и неравенството, показва, че няма универсален подход за решение на проблема“, каза тя.

Докладът показва, че през периода 2019-2021 г. средно около 440 000 смъртни случая в света годишно се дължат на убийства – повече от убийствата, свързани с конфликти или тероризъм, взети заедно.

2021 г. – „изключително смъртоносна

Службата заяви, че 2021 г. „е била изключително смъртоносна година“, белязана от 458 000 убийства.  Скокът отчасти е свързан с икономическите последици от пандемията COVID-19 , с нарастването на организираната престъпност и свързаното с банди и социално-политическо насилие в няколко държави.

Освен това, въпреки че между 2021 г. и 2022 г. смъртните случаи в резултат на конфликти са нараснали с повече от 95 %, наличните данни показват, че през 2022 г. глобалната тежест на убийствата е била два пъти по-голяма от тази на смъртните случаи в резултат на военни сблъсъци.

Организираната престъпност е допринесла с  22% и 50% към броя на убийствата в световен мащаб и в Северна и Южна Америка респективно. В тези райони конкуренцията между организираните престъпни групи и бандите може да предизвика внезапно и рязко нарастване на „умишлените убийства“, както се случи в Еквадор и Хаити.

Брой на убийствата по региони

Регионът на Северна и Южна Америка е начело в света и по най-висок регионален брой убийства на глава от населението – 15 на 100 000 души през 2021 г., или общо 154 000 души.

Африка е с най-висок абсолютен брой убийства – 176 000, или 12,7 на 100 000 души население, „а достъпните  данни сочат, че процентът на убийствата не намалява, въпреки че в други региони са регистрирани спадове” се казва в доклада.

Същевременно през 2021 г. процентите в Азия, Европа и Океания са били далеч под средните за света стойности – 5,8 на 100 000 души население.

Коефициентът на убийствата глобално се очаква да намалее и да достигне стойности от 4,7 през 2030 г., заяви Службата на ООН по наркотици и престъпност.

Жертви

Мъжете са 81% от жертвите на убийства и 90% от заподозрените, но жените по-често биват убивани от членове на семейството или интимни партньори.

„Въпреки че представляват общо 19% от жертвите на убийства, на тях се падат 54% от всички убийства в дома и 66% от всички жертви на убийства от интимни партньори“, заявиха от службата.

Данните показват също, че умишлените убийства на правозащитници, защитници на околната среда, лидери на общности, журналисти и хуманитарни работници представляват девет процента от убийствата в световен мащаб.

Г-жа Уали изрази надежда, че докладът ще помогне за информиране на политиките и отговорите, които ще се справят с първопричините за насилието и ще спасят човешки животи.

Превод: Белослава Тенчева

Източник