Мисията на ООН в Афганистан осъжда убийствата на цивилни в поредица от нападения

0
3804
11-24-haysom
Снимка: Fardin Waezi/UNAMA

Вчера (10.04.), Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) осъди убийството на най-малко 18 цивилни граждани в три отделни инцидента, както и изрази съболезнованията си на семействата на жертвите.

В четвъртък прокуратурата в северния град Мазар-е-Шариф е била нападната, а в петък сутринта, възникнали два инцидента, първият с участието на атентатор-самоубиец в град Джалалабад, а вторият, бомбена експлозия на път в провинция Газни.

„Тези инциденти подчертават още веднъж трагичната реалност, при която афганистанските цивилни граждани поемат основната част от безразсъдното използване на насилие“, заяви Специалният представител на Генералния секретар за Афганистан и ръководител на Мисията, Никълъс Хейсъм.

„Убийството на цивилни и безразборното използване на самоделни взривни устройства трябва да се прекрати незабавно“, призова той в изявление.

Самоделните взривни устройства са втората по големина причина за цивилни жертви в Афганистан през 2014 г. Международното хуманитарно право изрично забранява използването на оръжия, чиито последици не могат да бъдат ограничени и атаки, които не са насочени към конкретна военна цел и изисква всички страни да уважават своите правни задължения по всяко време, избягвайки да нанасят вреда на цивилни граждани.

На 12 април Мисията ще обяви новите си данни за цивилни жертви в Афганистан, които обхващат първото тримесечие на 2015 г.

 

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова