ООН осъди убийствата на служители на „Спасете децата“ в Афганистан

0
866
501663-Bowden
UN Photo/JC McIlwaine

Вчера (11.04.), хуманитарният координатор на ООН в Афганистан изрази съболезнованията си за смъртта на петима членове на персонала на организацията „Спасете децата“, намерени мъртви на 10 април, след като били отвлечени на 3 март в провинция Урузган.

„Дълбоко съм натъжен от тази шокираща новина. Споделям скръбта на нашите колеги от „Спасете децата“ и на семействата на загиналите“, каза Марк Боудън в прессъобщение. „Афганистан е едно от най-трудните места за хуманитарната общност със смърт, отвличания и атаки срещу хуманитарните работници, които се случват твърде често“, добави той.

Помощните работници в Афганистан предоставят спешни грижи, управляват хранителни програми за недохранени деца, помагат на хората, прогонени от конфликти и природни бедствия, както и оказват подкрепа на най-уязвимите места, където има нужда.

Атаките срещу хуманитарни работници намаляват способността им да извършват тези основни дейности.

„Призовавам всички страни да гарантират, че тези, които предоставят хуманитарна помощ, имат безопасен достъп до хората в нужда и могат да изпълняват своите дейности безпрепятствено“, допълни хуманитарният координатор.

През 2014 г. 57 хуманитарни работници бяха убити в Афганистан, според данни на Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA).

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова