Мисията на ООН в Либия заклейми смъртоносната престрелка в Триполи

0
921
01-14-2015UNSMIL_Chief
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Бернардино Леон, официален представител на ООН в Либия,  осъди инцидента с фаталната стрелна, извън съоръжение на ООН в столицата Триполи, след като напрежението продължава да нараства в разкъсваната от война страна.

В изявление, публикувано в събота (24.01.), г-н Леон съобщи, че сутринта на 23 януари, неизвестни въоръжени лица са открили огън от преминаваща кола, по членове на дипломатическата полиция, която охранявала офисите на Програмата за развитие на ООН (UNDP). Един полицай бе ранен смъртоносно.

„Дипломатическата полиция разследва обстоятелствата и мотивите, зад тази улична престрелка,“ се казва в изявлението на г-н Леон, като добавя, че служители на ООН не са замесени в инцидента.

„Организацията на обединените нации осъжда този инцидент и изказва своите съболезнования на Дипломатическата полиция. ООН призовава полицията да извърши щателно разследване на случилото се.“

Последното нападение е най-новият изблик на насилие, което нарушава скорошното споразумение, обявено след първия кръг от интензивни преговори, проведени в Женва от Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL). По време на преговорите участниците постигнаха съгласие за програма за дискусии, която цели постигане на политическо споразумение за създаване на единно правителство, както и вземане на мерки за сигурност, необходими за прекратяване на боевете и гарантиране изтеглянето на въоръжени групи от либийските градове.

При обсъждане мерките за изграждане на доверие за запазване на националното единство на Либия, както и за облекчаване страданията на населението, участниците се съгласиха да проведат още един кръг от преговори в Женева, през тази седмица и силно призоваха всички заинтересовани либийски страни да присъстват.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова