Ел Салвадор: Агенция на ООН приветства решението за помилване на жените, направили аборт

0
1791
elsalvador
UN News Centre/UN Cartographic Section

Службата на ООН по правата на човека, миналата седмица (23.01.) приветства „новаторското решение“ на Законодателното събрание на Ел Салвадор, да помилва 30-годишната присъда на младите жени, в случай на аборт.

Кармен Гуадалупе Васкес Алдана, която претърпя спонтанен аборт на 18-годишна възраст, след като бе изнасилена, бе осъдена за убийство, след като нейното деяние бе преквалифицирано от „аборт“ на „убийство“, по време на съдебния процес срещу нея. Изминали са седем години от 30-годишната присъда, която бе поставена за нейното престъпление.

„Помилването бе издадено на 21 януари 2015 г., след съдебно преразглеждане, от страна на Върховния съд по правосъдието, който изиска и пленарно гласуване от Законодателното събрание,“ заяви говорител от Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН.

Рупърт Колвил заяви, че молбата на г-жа Васкес, е била само един от 17-те случая, представени пред Върховния съд през 2014 г., поискали помилване на жени, които са задържани за подобни обвинения. В Ел Салвадор има пълна забрана на абортите, дори когато животът или здравето на жената, са изложени на риск или в случаи на изнасилване или на кръвосмешение.

„Окуражени сме от решението за помилване на Гуадалупе и приветстваме предприетите стъпки за преразглеждане на всички случаи, в съответствие със стандартите за справедлив процес,“ заяви г-н Колвил. „Надяваме се, че и другите жени, лишени от свобода в Салвадор, с подобни присъди, ще бъдат освободени и ще бъдат положени усилия за реформирането на правната рамка, по отношение на сексуалните и репродуктивните права, в съответствие с препоръките на множество организации за човешките права.“

Забраната за аборти има отражение върху правото на жените да не бъдат дискриминирани, както и правото им на живот и здраве.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова