Бан Ки-Мун приветства споразумението между опозиционни фракции в Южен Судан

0
841
575264Jonglei_Bor
UN Photo/Hailemichael Gebrekrstos

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства подписването на мирно споразумение между опозиционните групировки в Южен Судан (22.01.), като призова за незабавно прилагане на споразумението, както и лидерите на страната да поемат ангажимент, за продължаване на преговорите за премахване на едногодишния вече конфликт.

В изявление, публикувано от говорителя му, Генералният секретар приветства споразумението за обединението на Суданското народно освободително движение (SPLM), подписано на 21 януари.

„Той призовава за незабавното му прилагане, по-специално на реангажирането на президента Салва Кийр и д-р Риек Мачар, да спазват споразумението за прекратяване на враждебните действия, и насърчава подписалите за решаване на въпросите за ръководството на SPLM,“ се казва в изявлението.

Политическата борба между президента Кийр и г-н Мачар, негов бивш заместник, започна в средата на декември 2013 г., впоследствие се превърна в пълноценен конфликт, койтонакара 100 000 граждани да потърсят убежище в базите из цялата страна, защитени от Мисията на ООН в Южен Судан (UNMISS). Кризата стана причина за изселването на около 1.9 милиона души и постави над 7 милиона души, изложени на риск от глад и болести.

Въпреки че борбата продължава, първоначално примирие бе договорено на 23 януари 2014 г. между двете страни в Адис Абеба, Етиопия, и бе потвърдено в началото на май. Според съобщения в медиите, за споразумението от 22 януари 2015 г., двете страни се съгласили „ да обединят и помирят“ трите фракции, в рамките на Суданското народно освободително движение.

В своето изказване, Бан Ки-Мун припомни на страните, че „времето изтича“ и ги призова да се възползват от възможностите, които ще предостави срещата на високо равнище на Междуправителствения орган за развитие (IGAD), определена за по-късно тази година, за да постигнат окончателно споразумение за прекратяване на конфликта, включително и на формула за споделяне на властта и мерки за справяне с първопричините на конфликта.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова