Жертвите на наводнението в Малави спешно се нуждаят от хранителна помощ

0
814
01-23-wfp-malawi
Снимка: WFP/Dannie Phiri

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) обяви, в края на миналата седмица, че е започнала разпространението на високоенергийни храни в Малави, след разрушителното наводнение, което стана причина за разселването на над 100 000 души.

77 метрична тона храна – достатъчни за прехраната на 77 000 души – са доставени в южноафриканската страна от Хуманитарния склад на ООН в Дубай, според прессъобщение на WFP, като това е готова за консумиране храна, която ще бъде раздадена първо на най-уязвимите групи, именно младежите.

Малави е сред най-бедните страни на света, като отбелязва най-високите проценти на забавен растеж при децата. Междувременно, последните данни на правителството на страната посочват, че към момента около 370 000 души се нуждаят от спешна продоволствена помощ, заради наводнението. Агенцията на ООН обясни, че достигането до най-засегнатите райони е „изключително трудно“, тъй като много пътища и мостове, са повредени.

Няколко дни след като президента на Малави обяви бедствено положение в 15 от 28-те области на страната, WFP започна доставянето на царевица, боб и олио от държавните запаси на разселените в област Чикуауа. От WFP предупредиха, че 18 милиона долара спешно финансиране, са необходими, за да може да продължи да предоставя помощ на жертвите на наводненията в Малави.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова