Йемен: Бан Ки-Мун изрази загрижеността си от политическата криза в страната

0
894
Снимка: UN Photo/Mark Garten
Снимка: UN Photo/Mark Garten
Снимка: UN Photo/Mark Garten

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изрази сериозната си загриженост за събитията в Йемен, след оставката на президента и на министър-председателя на страната, на фона на превземането на столицата от шиитските бунтовници хуси.

Според изявление, разпространено от говорителя на Бан Ки-Мун, в края на миналата седмица, Генералният секретар призовава всички страни да останат „в контакт“ с неговия специалния съветник за Йемен, Джамал Беномар, който е в столицата Сана и се консултира със заинтересовани страни, „за да помогне за откриването на изход от настоящата криза.“

Положението в Йемен непрекъснато се влошава през последните дни, след като правителствени сили, участват в тежки боеве с бунтовническите групи, в цялата столица.

След обстрела на президентството и докладваните нападения над резиденцията на министър-председателя, президентът Абд Рабу Мансур Хади и министър-председателят Халед Баха подадоха оставките си на 22.01. Вчера, 25.01. президентът оттегли оставката си.

„В тези несигурни времена в страната, Генералният секретар призова всички страни призовава всички страни да упражнят максимална сдържаност и да запазят мира и стабилността,“ се казва в изявлението.

В началото на миналата седмица, Съветът за сигурност също изрази загрижеността си относно ситуацията в Йемен.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова