Мисията на ООН в Либия заклейми атаката срещу Централната банка в Бенгази

0
1789
01-22-2015Benghazi_Libya
Снимка: UNSMIL/Iason Athanasiadis

Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) осъди въоръженото нападение срещу клона на Централната банка, в източния град Бенгази, в четвъртък  (22.01.). От Мисията призоваха и за създаването на независима комисия за разследване на ситуацията, заяви говорител на ООН.

„От Мисията заявиха, че инцидентът и последните нарушения на примирието, подчертават значението на напредъка от процеса на диалог, който си остава най-доброто решение на влошаващата се политическа ситуация в Либия, която заплашва и сигурността на страната,“ заяви г-н Фархан Хак.

От Мисията призоваха всички страни да направят повече, за да се уверят, че примирието, което бе договорено едностранно миналата седмица, се зачита изцяло, за да се постигне благоприятна среда за диалог.

Примирието бе обявено след първия кръг на интензивни преговори, чийто домакин бе именно Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия, и които се проведоха в Женева. По време на преговорите участниците постигнаха съгласие за програма за дискусии, която цели постигане на политическо споразумение за създаване на единно правителство, както и вземане на мерки за сигурност, необходими за прекратяване на боевете и гарантиране изтеглянето на въоръжени групи от либийските градове.

Нов кръг от преговори ще се проведе през следващата седмица, отново в Женева.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова