Кралят на Саудитска Арабия е починал

1
1054
Снимка: Wikimedia Commons

 

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Абдула бин Абдул Азис, крал на Саудитска Арабия от 1 август 2005 г., е починал днес, след като на 31 декември 2014 г. бе приет в болница, с пневмония. Преживял един удар, който почти парализира лявата му ръка, 90-годишният монарх – шести по ред крал на страната – бе пословичен със своите реформи, които целяха обединяване на консервативните ислямски традиции с нуждите на модерната държава. Погребението ще бъде извършено днес в джамията Имам Турки бин Абдула в столицата Рияд.

Следващият крал на Саудитска Арабия ще бъде 79-годишния брат на Абдула – Салман. Новият крал вече направи първото си изявление, в което заяви, че няма да променя посоката на кралството и призова за обединение на мюсюлманите. Той запази повечето министерски постове, включително тези на петрола и финансите, като единствено назначи сина си за министър на отбраната, а също и за началник на кралския двор.

Кралският указ на Салман определя принц Мохамед бин Найеф за заместник-престолонаследник, което го поставя на второ място за трона, точно след принц Мукрин.

В своята първа реч, като официален монарх, Саламан направи коса препратка към хаоса, обгърнал Близкия изток, след като екстремистката групировка на Ислямската държава контролира една трета от Сирия и Ирак.

Салман е бил губернатор на столицата Рияд, в продължение на близо 50 години.

Президентът на Израел, Шимон Перез, изрази съжалението си за смъртта на Абдула: „Това е истинска загуба за мира в Близкия изток. Той беше опитен лидер и мъдър крал. Имаше куража да се изправи и да започне мирен процес в Близкия изток.“

 

Източник: БНР и Time

 

Comments are closed.