Мали: Мисията на ООН призовава за спазване на ангажимента за прекратяване на огъня

0
1110
01-21-2015MINUSMA_Peacekeepers
Снимка: MINUSMA/Marco Dormino

Мисията на ООН в Мали (MINUSMA) потвърди, че са използвали сила, в отговор на обстрела, насочен към техните войски и към града, обитаван от цивилни, на 20.01. в Табанкорт, северната част на страната.

Нападението бе извършено с тежко превозно средство, с монтирана картечница, принадлежаща на Националното движение за освобождение на Азауад (MNLA), заяви говорител на ООН.

Фархан Хак потвърди, че преди да се отвърнат на удара, от MINUSMA изстреляли предупредителни изстрели по превозното средство. В съответствие с мандата си да защитава цивилното население, персонала и активите си от непосредствени заплахи, MINUSMA се насочили към автомобила, с цел неговото да го извадят от строя.

След напрежението в Табанкорт от началото на месеца, Мисията постоянно напомня на всички въоръжени групи за задълженията им, да спазват споразумението за прекратяване на огъня, което подписаха на 23 май 2014 г. ООН подновява своя призив към всички страни незабавно да прекратят военните действия и да зачитат ангажиментите си за прекратяване на огъня.

От MINUSMA съобщиха още за публичните демонстрации, проведени в Бер и Кидал на 21.01., в знак на протест срещу действията на Мисията в Табанкорт. Към момента демонстрациите са приключили.

Тази атака е последната от зачестилите напоследък прояви на насилие срещу миротворци на ООН в Мали. По време на среща със Съвета за сигурност, по-рано този месец, Заместник-генералният секретар по мироопазващите операции на ООН, Херве Ладсоус, заяви, че „няма друга Мисия, която да е платила с толкова много пролята кръв“, както и че миротворците на MINUSMA са изправени пред ежедневни нападения, под формата на ракетни нападения срещу техните бази и целенасочени атаки с импровизирани взривни устройства.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова