Дарфур: ООН съобщава за масови разселвания

0
910
01-21-2015UNAMID_Darfur
Снимка: UNAMID/Albert González Farran

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) съобщи, че хиляди хора в Северен Дарфур са станали разселени лица, вследствие продължаващите боеве в региона, заяви говорител на ООН.

За областите Ал-Фашир, Шангил Тобая, Тавила и Ум-Бару на Северен Дарфур, хуманитарната служба на ООН заяви, че има „новоустановени” разселвания на повече от 18 000, според последния доклад за обсадения регион.

Новината идва на фона на влошаващия се климат на сигурност и хуманитарна криза в целия Дарфур, с нарастващите военни действия между правителствените сили и въоръжени движения, смъртоносни междуобщностни конфликти и резкия ръст на престъпността.

Според данни на ООН, броят на хората, разселени заради конфликта, е нараснал до над 430 000 души, от началото на 2014 г., като близо 300 000 остават разселени, в допълнение към повече от два милиона дългосрочно вътрешно разселени лица (ВРЛ).

В дневния брифинг, провел се на 21.01., говорител на ООН, Фархан Хак, заяви, че от OCHA съобщили, че в Ум Бару над 2200 разселени лица, са намерили подслон в базата на Мисията на ООН и Африканския съюз в Дарфур (UNAMID). Г-н Хак допълни, че постоянен поток от разселени лица продължава да пристига в базата, за да търси подслон и закрила.

В същото време, заяви г-н Хак, около 200 души са достигнали и до базата на UNAMID в Сортони, тъй като се страхували от нападения над селата им в региона. От OCHA отбелязаха, че достъпът до Сортони си остава предизвикателство за хуманитарните работници, но усилията започват да дават положителен резултат и да пристигат помощи. В същото време, в Джебел Мара помощите не могат да достигнат до разселените лица, поради продължаващите военни действия и ограничения за достъп.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова