Мали: Конференция на ЮНЕСКО за опазване на древните ръкописи на страната

0
844
574077Manuscript_Mali
UN Photo/Marco Dormino

Агенцията на ООН, с мандат да защитава културните обекти по целия свят, ще разгледа дългосрочното опазване на колекцията от безценни древни ръкописи на Мали, по време на международна конференция, която ще се проведе следващата седмица, в столицата Бамако.

Тридневната среща, насрочена за следващата сряда, 28 януари, се организира от ЮНЕСКО, правителството на Мали и Института за висше образование и ислямски изследвания „Ахмед Баба”.

Културно-историческото наследство, включително ръкописите, претърпяло сериозни поражения по време на окупацията на северните части на страната, от въоръжени групи през 2012 г. и 2013 г., когато бунтовници изгорили или откраднали 4203 ръкописи, съхранявани в Института „Ахмед Баба”. Въпреки това, местното население може да спаси около 90% от тези документи, с помощта на неправителствени организации.

Конференцията „Древни ръкописи посрещат съвременни предизвикателства” ще разгледа бъдещето на ръкописите, които са били изнесени тайно през 2012 г. от Тимбукту в Бамако, където все още се съхраняват.

Участниците ще обсъдят историческото значение на това „крехко” наследство, както и ролята на местните общности за неговото опазване. Дневният ред на конференцията включва и разглеждане на въпроси, свързани с борбата срещу незаконния трафик и действията на ЮНЕСКО за опазване на ръкописите.

Сред лекторите на събитието има учени, представители на културни институции, религиозни и местни общности, както и политици.

Ръкописите на Тимбукту представляват колекция от стотици хиляди документи, като някои от тях датират още от ХIII век. Включват научни и богословски произведения, а също и текстове от комерсиален характер. Написани са на арабски и африкански езици, с помощта на различни форми на арабското писмо.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова