Мисията на ООН: ДР Конго след кървави сблъсъци в столицата

0
1359
01-20-2015Democratic_Congo
Снимка: MONUSCO

Ръководителят на Мироопазващата мисия на ООН в Демократична република Конго (ДРК) осъди смъртните случаи и наранявания при протестите в понеделник (19.01.), по улиците на столицата на страната, Киншаса.

Мартин Коблър, ръководител на Мисията на ООН за стабилизация (MONUSCO), изрази съжалението си за смъртните случаи и наранявания, резултат от сблъсъците. „Използването на сила от страна на служителите на реда винаги трябва да е обоснована, пропорционална и като крайна мярка.”

Според MONUSCO, протестите следват призива на опозицията на правителството за демонстрации срещу преразглеждането на избирателния закон, гласувано от Народното събрание, в събота вечерта (17.01.). Протестиращите се събраха пред „Двореца на народа” и последваха тежки репресии, от страна на органите на реда, със сълзотворен газ и куршуми.

Сблъсъци с органите на реда се състояха в Лембой, Матете, Нгаба и Виктоар, квартали около „Двореца на народа” в Киншаса. В някои райони на столицата бяха разграбени магазини и подпалени автобуси.

„Призовавам опозицията да провежда демонстрациите по мирен начин. Протестите трябва да бъдат спокойни и да се извършват в съответствие със закона,” заяви г-н Коблър. Според предварителни данни, жертви има и сред демонстрантите, и сред служителите на реда.

Протести се състояха и в Гома, в провинция Северно Киву и Букаву, в провинция Южно Киву.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова