Централноафриканска република: ООН призовават за освобождаването на хуманитарна работничка

0
853
rsz_04-01-2014balaka_seleka
Снимка: OCHA/D. Schreiber

Представител на ООН в Централноафриканската република категорично осъди отвличането на френската хуманитарна работничка от неизвестни нападатели и призова за нейното незабавно освобождаване. Това заявиха от Службата за координация на хуманитарни въпроси (OCHA) вчера (20.01.).

Според съобщения в медиите, името на 67-годишната французойка не се споменава, но тя е била отвлечена в понеделник (19.01.), в столицата на ЦАР – Банги – последният инцидент, с участието на хуманитарен работник, в разкъсваната от война страна. От януари 2014 г., 18 хуманитарни работници са били убити в ЦАР и повече от 130 свързани със сигурността инциденти, насочени към хуманитарни работници, са били документирани.

В съобщение до медиите, временният хуманитарен координатор на ООН, Мохамед Малик Фал, призова извършителите на нападението за „незабавното и безопасно освобождаване” на френската гражданка и осъди подобни действия, които, според него, са „в момент, когато нуждите на хората в ЦАР, са толкова големи.”

„Това отвличане заплашва всички хуманитарни усилия за разселените лица и за населението в нужда,” се казва още в прессъобщението.

„Хуманитарната общност се обръща към всички хора в ЦАР и международните сили, за да работят заедно за нейното незабавно освобождаване, както и за улесняване на предоставяната спешна хуманитарна помощ до хората в нужда, на територията на цялата страна.”

Повече от две години на гражданска война и сектантско насилие станаха причина за разселването на хиляди хора в ЦАР, на фона на продължаващите сблъсъци между предимно мюсюлманския алианс Селека и Анти-Балака, които са предимно християни.

Според изчисления на ООН, близо 440 000 души остават вътрешно разселени лица, докато 190 000 са потърсили убежище зад граница. В същото време, повече от 36 000 души – включително етническата група Пеул – остават в капана на анклави из цялата страна, надявайки се да намерят убежище в някоя съседна държава.

От септември 2014 г. от MINUSCA са арестували над 200 души, в подкрепа на органите на властта в ЦАР, за да се запази върховенството на закона. Въпреки това, ситуацията в страната си остава нестабилна, като наскоро Заместник-генералният секретар по мироопазващите операции, Херве Ладсоус, предупреди, че атмосферата в ЦАР, е взривоопасна.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова