Ръст на популацията от диви тигри в Индия

0
987
rsz_mid_235058_tigers
Снимка: Staffan Widstrand / WWF

Популацията от диви тигри се завръща в Индия, според последните изчисления на Националния орган за опазване на тигрите.

Популацията от диви тигри е нараснала до 2226 тигри през 2014 г., като през 2010 г. са били 1706, а през 2006 г. едва 1411. Този ръст се дължи на по-доброто управление на популацията от тигри и по-добрата им защита.

Докладът „Статут на тигрите в Индия 2014 г.” подчертава значението от поддържане на основните местообитания на тигрите за размножаване и защита от бракониерство.

„В момент, когато световната популация от тигри е застрашена, това е показател, че броят на тигрите в Индия, напротив – нараства,” заяви г-н Пракаш Джавадекар, почетен министър на околната среда, горите и климатичните промени. „Това не е ситуацията, която бе преди едно десетилетие и аз съм горд, че реагирахме на предизвикателството и обърнахме ситуацията.”

Изследването обхваща повече от 115 800 квадратни километра, из 18 щата на Индия, и анализира изображения от хиляди камери за наблюдение на тигровия хабитат. За първи път, области, извън тигровите резервати, също са били включени в изследването. WWF бе част от усилията на Националния орган за опазване на тигрите, държавния департамент за горите и Института на Индия за дивата природа, както и на други подобни организации.

„Изключителният резултат на Индия показва, че тигрите могат да се възстановят и да се развиват, дори и в гъсто населените страни, с акцент върху икономическия растеж – стига да има политическа воля и ангажимент за постигане на резултати,” заяви д-р Барни Лонг, директор „Опазване на видовете” в WWF-САЩ.

Бракониерството си остава най-непосредствената заплаха за дивите тигри. Индия ще се присъедини към 12 други азиатски страни в симпозиум, организиран от правителството на Непал, в началото на февруари, посветен на борбата с бракониерството и престъпленията срещу дивата природа.

От 2010 г. насам всички страни, в които обитават тигри, се ангажираха с целта Тх2 – удвояване броя на тигрите до 2022 г., когато е и следващата Китайска година на тигъра. Русия, Бангладеш, Китай, Непал и Бутан се очаква да проучат своите тигрови популации през настоящата година. Пълни изследвания са от спешна необходимост в Малайзия, Индонезия, Тайланд, Мианмар, Лаос, Камбоджа и Виетнам.

 

Източник: WWF

Изготвил: Светослава Димитрова