Централноафриканска република: Мисията на ООН е заловила лидер на Анти-Балака

0
1551
01-19-2015MINUSCA_Troops
Снимка: MINUSCA

Мироопазващата мисия на ООН Централноафриканската република (ЦАР) обяви залавянето на Родриге Нгайбона, лидер на Анти-Балака. В седалището на ООН, в Ню Йорк, говорителят на ООН, Фархан Хак, заяви, че мироопазващите сили , служещи в Интегрираната многостранна мисия на ООН за стабилизиране в Централноафриканската република, известна и с френското си съкращение MINUSCA, задържали Родриге Нгайбона в град Боука, по заповед за арест, издадена от прокурор.

Родриге Нгайбона, който се подвизава и под името „Генерал Андило,“ е отведен до Босангоа от „сините каски“ и впоследствие е предаден на властите.

Повече от две години на гражданска война и сектантско насилие станаха причина за разселването на хиляди хора в ЦАР, на фона на продължаващите сблъсъци между предимно мюсюлманския алианс Селека и Анти-Балака, които са предимно християни.

Според изчисления на ООН, близо 440 000 души остават вътрешно разселени лица, докато 190 000 са потърсили убежище зад граница. В същото време, повече от 36 000 души – включително етническата група Пеул – остават в капана на анклави из цялата страна, надявайки се да намерят убежище в някоя съседна държава.

От септември 2014 г. от MINUSCA са арестували над 200 души, в подкрепа на органите на властта в ЦАР, за да се запази върховенството на закона. Въпреки това, ситуацията в страната си остава нестабилна, като наскоро Заместник-генералният секретар по мироопазващите страни, Херве Ладсоус, предупреди, че атмосферата в ЦАР, е взривоопасна.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова