Мозамбик: Бан Ки-Мун приветства срещата между президента и лидера на опозицията

0
2589
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун, приветства срещите между президента на Мозамбик, Фелипе Нюси, и ръководителя на опозиционната партия RENAMO, Афонсо Дхлакама, като добави одобрението си за постигнатия напредък, в преговорите между двамата лидери и приветства съвместния им „ангажимент за диалог“.

В изявление, разпространено късно вечерта, в понеделник (09.02.), говорителят на ООН обясни, че Бан Ки-Мун изразява надежда, че срещите ще „проправят пътя към мирното разрешаване на неуредените въпроси“, по отношение на конституционната рамка и работата на Народното събрание.

Срещите между г-н Нюси и г-н Дхлакама – проведени в столицата Мапуто, в периода 7-9 февруари – са, според сведенията, първата среща лице в лице между двамата, след като RENAMO инициира бойкот на парламента на Мозамбик, като забрани на своите 89 депутати да присъстват на откриването на сесията на Народното събрание.

„Генералният секретар отново потвърди ангажимента на ООН за подпомагане на Мозамбик, като се стреми да насърчава развитието, силните демократични институции, както и устойчивия мир и стабилност“, се добавя в изявлението.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова