ООН: Ролята на Индия в предстоящите климатични преговори

0
988
rsz_1unep_india
Снимка: UNEP

Правителството на Индия и Програмата за околната среда на ООН (UNEP) се съгласиха да укрепят енергийната ефективност и подчертаха водещата роля на Индия в глобалните усилия за амбициозно, всеобхватно и справедливо споразумение в Париж през 2015 г., по време на среща между индийския министър на околната среда, Пракаш Джавадекар, и заместник генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на UNEP, Ачим Стейнър в петък (06.02.).

Г-н Стейнър и индийският министър обсъдиха въпроси, свързани с климатичните промени, програмата за околната среда на Индия, както и начините за укрепване на партньорството на UNEP с Индия. Министърът Джавадекар изтъкна инициативите на Индия за адаптиране към климатичните промени и смекчаване на последиците, включително наскоро обявените амбициозни цели за възобновяема енергия, които включват осигуряването на 100 000 мегавата слънчева енергия до 2022 г., както и инициативата „100 Интелигентни градове“, създадена от министър-председателя Моди.

По темата за глобалните преговори, министърът заяви, че Индия е твърдо убедена, че т. нар. Национално планираните вноски (INDCs), трябва да бъдат „национално определени“ и да  обхващат всички елементи, включително смекчаване, адаптация, финанси, технологии, както и изграждане на капацитет. Двамата засегнаха темата и за трансфер на технологии и подкрепа и постепенното увеличаване на финансирането за подкрепа на развиващите се страни.

Разговорите се проведоха в новопостроеното, с нулево нетно потребление на енергия Министерство на околната среда, което е напълно оборудвано с високо ефективни слънчеви панели, енергийно ефективни уреди и мерки за опазване на водите.

Още по темата: „Бан Ки-Мун приветства индийското ръководство в борбата с климатичните промени“

 

Източник: UNEP

Изготвил: Светослава Димитрова