СЗО: Близо 600 нападения на здравни заведения в Газа и Западния бряг от началото на войната

0
102
Източник: UNICEF/Abed Zaqout

Болници и друга жизненоважна медицинска инфраструктура в Газа и на Западния бряг са били атакувани близо 600 пъти, откакто войната в между Израел и терористичната организация Хамас избухна, съобщи в петък здравната агенция на ООН.

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) за нападенията над здравни заведения в окупираната палестинска територия от 7 октомври миналата година насам са загинали около 613 души – 606 в Газа и 7 на Западния бряг – и над 770 са били ранени.

Стотици нападнати сгради

Онлайн платформата на СЗО, която следи за нападенията над здравни заведения от израелска страна, посочва, че 304 нападения в ивицата Газа от 7 октомври насам са били извършени. Нападенията са засегнали 94 здравни заведения (включително 26 болници, повредени от общо 36) и 79 линейки. На Западния бряг 286 нападения са причинили седем смъртни случая и 52 наранявания. Засегнати са около 24 здравни заведения и 212 линейки.

Ръководителят на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ заяви в изявление в петък, че децата в Газа „са попаднали в кошмар, който се влошава с всеки изминал ден“.

Катрин Ръсел отбеляза, че животът на младите хора е „все по-застрашен от предотвратими болести и липса на храна и вода. Всички деца и цивилни граждани трябва да бъдат защитени от насилие и да имат достъп до основни услуги и доставки“.

Възпрепятстване на усилията за оказване на помощ

В изявление, публикувано в четвъртък от Ери Канеко, говорител на Службата за координация на хуманитарната помощ на ООН, се повтарят многократните опасения на хуманитарните работници, че скоростта и обемът на помощта непрекъснато се възпрепятстват от условията на място

„ООН и нашите хуманитарни партньори са ангажирани и продължават да правят всичко възможно, за да посрещнат нарастващите нужди в Газа. Оперативната среда и капацитетът за реагиране обаче продължават да бъдат възпрепятствани от рискове за сигурността, ограничения в мобилността, забавяния и откази“, заяви г-жа Канеко.

Служителят на Службата уточни, че сред другите предизвикателства са лошите комуникации, повредените пътища и закъсненията на контролно-пропускателните пунктове.

142 служители на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци са убити

Междувременно агенцията на ООН, предоставяща помощ на палестинците (UNRWA), съобщи, че общият брой на загиналите служители от началото на военните действия е 142 души.

Агенцията съобщи, че от 7 октомври миналата година досега до 1,9 млн. души са били разселени в ивицата Газа, някои от тях многократно. Този брой представлява над 85 % от населението на Ивицата Газа.

Близо 1,4 млн. вътрешно разселени лица понастоящем са подслонени в 155 обекта на UNRWA във всичките пет губернаторства на Ивицата Газа.

Агенцията на ООН за миграцията отправи в петък спешен апел за 69 млн. долара, за да подкрепи отговора си на нарастващите и критични хуманитарни нужди в окупираните палестински територии. Той обхваща и съседните държави, засегнати от конфликта в Газа.

Осъждайки продължаващите сражения и бомбардировки, говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви, че „продължаващото намаляване на хуманитарното пространство и неспирните атаки срещу здравеопазването довеждат хората в Газа до крайност“.

Превод: Белослава Тенчева

Източник