Могат ли делфините от река Инд да бъдат спасени?

0
140
Photo of Dolphins During Dawn

Смятан за изчезнал, древният бозайник започна да се завръща, но рисковете остават сериозни и може би се увеличават.

Плувайки във водите на река Инд, пакистанските речни делфини, известни на местно ниво като „булхан“, могат да бъдат забелязани, когато се издигат, за да погълнат въздух, преди отново да се потопят в мътните води.

Рядкото наблюдение през 2004 г. подтиква 14-годишния тогава Зулфикар Али Бхуто да стане активист за климата. Сега, на 33 години, известният художник и внук на своя съименник, бившия президент на Пакистан, казва, че до този момент е чувал за легендарните делфини само от разкази на по-възрастни членове на семейството. „Знаех за тях и хората знаеха, че съществуват в реката. За мен те бяха почти като еднорози“, казва той пред Al Jazeera.

Делфините, чийто брой силно намалява от началото на 1900 г., започват бавно да се завръщат през 70-те години на миналия век, когато ловът на делфини за месо и мас е забранен. Сега в реката отново се забелязват все повече и повече делфини.

Кои са делфините от река Инд?

За разлика от еднорозите, делфините от река Инд са съвсем реални. Въпреки това те са застрашени от изчезване и са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата на застрашените видове.

Част от семейство китоподобни, група бозайници, в която влизат също китовете и морските свине, тези делфини имат ясно изразени, удължени носове, подобни на тъпи мечове, които използват, за да намират храна по дъното на реката. Очите им са миниатюрни, а делфините са функционално слепи – не могат да виждат предмети, но са способни да разпознават промените в светлината.

Какво е причинило намаляването на популацията на делфините?

Бхуто цитира работата на Джил Браулик, лидер в областта на опазването на морските бозайници, която работи в университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия. През 2012 г. тя доказва, че поредица от язовири и заграждения (язовири с ниско ниво на водата), построени от британците в средата на ХХ век, са довели до намаляването на речните делфини.

Загражденията са построени, за да отклоняват водата в канали за напояване на земеделски земи. Това е довело до това, че някои участъци на реката са станали твърде плитки за делфините, които често са били улавяни от вратите, вградени в загражденията.

Как изменението на климата се е отразило на популацията на делфините?

Изследванията показват, че изменението на климата може да доведе до драматични промени в екосистемите и да окаже отрицателно въздействие върху речните делфини.

По-високите температури, топенето на ледниците и увеличените валежи могат да повлияят на нивото на реките и на околната среда на делфините. Делфините са се адаптирали към повишаването на температурата през последното столетие. Това, което те не могат да направят обаче, е да адаптират географския си обхват, за да оцелеят и да процъфтяват, оставайки ограничени до 190-километров участък от река Инд (разстоянието между загражденията).

„Изменението на климата не е основният виновник за намаляването им, но може да повлияе на съществуването им в бъдеще“, казва Бхуто.

 

Превод: Албена Томанова

Източник

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!