Световни новини накратко: Газа, COVID и спад в цените на храните

0
134
© УНИЦЕФ/Хафиз Ал Асад Ученик, посланик по въпросите на хигиената, демонстрира как правилно да се мият ръцете в училище в Макасар, провинция Южен Сулавеси, Индонезия.
© УНИЦЕФ/Хафиз Ал Асад Ученик, посланик по въпросите на хигиената, демонстрира как правилно да се мият ръцете в училище в Макасар, провинция Южен Сулавеси, Индонезия.

В петък ръководителят на Службата на ООН за хуманитарна помощ предупреди, че „Газа просто е станала необитаема“, и поиска израелските сили и палестинските бойци да започнат да изпълняват задълженията си по международното право за защита на живота на цивилното население.

„Гладът настъпва“

Три месеца след ужасяващите атаки на 7 октомври Газа се е превърнала в място на смърт и отчаяние, сподели Координатор за спешна помощ Мартин Грифитс в изявление, и пред очите ни се развива бедствие в общественото здраве.

„Хуманитарната общност е изправена пред невъзможната мисия да подкрепи повече от два милиона души, въпреки че нейният собствен персонал е убит и разселен, че прекъсването на комуникациите продължава, че пътищата са повредени и конвоите са обстрелвани, а търговските доставки, които са жизненоважни за оцеляването, почти не съществуват.“ „Инфекциозни болести се разпространяват в пренаселените приюти, където канализацията се разлива. Около 180 палестински жени раждат ежедневно сред този хаос. Хората са изправени пред най-високите нива на хранителна несигурност, регистрирани някога. Гладът настъпва“, каза той. Но ракетните атаки на бойците продължават да валят върху Израел, а повече от 120 души все още са заложници в Газа, добави той.

Инфекциите с COVID се увеличават бързо и не се съобщават достатъчно, предупреждава СЗО

Здравната агенция на ООН СЗО потвърди в петък, че броят на случаите на заразени с коронавирус в световен мащаб се увеличава и че „трябва да очакваме повече случаи“ през следващите зимни месеци в северното полукълбо. Последните данни на Световната здравна организация, обхващащи четирите седмици до 17 декември, сочат 52-процентно увеличение на инфекциите в сравнение с предходните 28 дни. Това се равнява на 850 000 регистрирани нови случая на COVID-19, но истинската цифра вероятно е много по-висока, според говорителя на СЗО Кристиан Линдмайер: „Знаете, че навсякъде по света, а и в много от вашите страни, докладването е намаляло, центровете за наблюдение са намалели, центровете за ваксинация са намалели, били са премахнати или закрити“, каза той пред репортери в Женева. „Това, разбира се, води до непълна картина и за съжаление трябва да очакваме повече случаи, отколкото официално сме докладвали.“

Опасенията за ценова инфлация при храните отново намаляват: FAO

В петък Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) съобщи, че индексът на цените на хранителните продукти е завършил годината с малко над 10% под нивото си от декември 2022 г., което допълнително облекчава опасенията за инфлацията на цените на храните в световен мащаб.

Месечният показател за потребителската кошница от търгувани хранителни стоки също е намалял с около 1,5% за декември, като е достигнал средно 118,5 точки, в сравнение с предходния месец. Най-рязък спад бе отчетен при международните котировки на захарта, които се понижиха с около 16,6% за декември спрямо предходния месец. ФАО заяви, че спадът на цените на захарта се дължи главно на силния ритъм на производство в Бразилия, заедно с намаленото използване на захарна тръстика за производство на етанол в Индия.

 

Превод: Албена Томанова

Източник

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!