Украйна и Русия направиха най-голямата размяна на военнопленници досега

0
219

Украйна и Русия размениха стотици военнопленници, което е най-голямата размяна по време на войната.

Украйна съобщи, че 230 военнопленници, сред които военнослужещи и граничари, са били освободени от руски плен. В замяна на това Украйна освободи 248 руснаци в рамките на споразумението, постигнато с посредничеството на Обединените арабски емирства. Това е първата голяма размяна на пленници от август миналата година. ,,Нашите хора са си у дома“, написа украинският президент Володимир Зеленски в социалните мрежи. ,,Днес върнахме над 200 воини и цивилни граждани от руски плен“.

В изявление Министерството на отбраната на Русия заяви, че преговорите са били „трудни“.

Двете страни неколкократно са разменяли затворници от началото на пълномащабната война с Русия през февруари 2022 г.. Снимки, показващи освобождаването на затворниците, бяха публикувани поотделно от руски и от украински официални лица. Видеоклип, публикуван от Москва, показва някои от освободените руснаци да се усмихват в автобус. Украйна съобщи, че сред освободените от тях войници са седем защитници на Змийския остров – скалисто възвишение в Черно море, станало в Украйна един от символите на украинската съпротива, както и военнослужещи, пленени по време на битката за стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол. Според Киев шестима от освободените са цивилни граждани.

Двете страни благодариха на Обединените арабски емирства за посредничеството при сключването на споразувението. Миналия месец Украйна съобщи, че е освободила около 2598 души от руски плен по време на 48 размени.

 

Източник – BBC

Превод: Цветелина П. Михайлова