Николай Младенов на среща с палестинския министър-председател

0
2005
612303Nickolay
UN Photo/Yubi Hoffmann

Служителят на Организацията на обединените нации, натоварен с координиране на Близкоизточния мирен процес, заяви на 15.04., че е доволен от ангажимент от страна на палестинското правителство да поеме законните си отговорности в Ивицата Газа.

„Окуражен съм от срещата ми с палестинския премиер Хамдалах и ангажимента на неговото правителство да поеме законните си отговорности в Газа, включително относно контрола на граничните пунктове, както и реформата на публичната администрация и интеграция“, каза Николай Младенов, Специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес.

„ООН е в пълна готовност да подкрепи всяко конструктивно усилие в това отношение.“

Николай Младенов, чийто мандат включва представляване на Генералния секретар и ръководене на системата на ООН във всички политически и дипломатически усилия, свързани с мирния процес, също координира хуманитарната помощ и развитието работата на агенциите и програмите на ООН в окупираната палестинска територия, в подкрепа на палестинската власт и на палестинския народ.

„ООН остава ангажирана с подкрепата за възстановяването на Ивицата Газа“, каза той. „С появата на редица мащабни жилищни и инфраструктурни проекти, би било важно за Израел и всички заинтересовани страни да работят заедно и да ускорят влизането на строителни материали.“

Николай Младенов добави и призив за пълно освобождаване на задържаните данъчни приходи, в съответствие с Протокола от Париж.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова