Как НОРАД започва да проследява Дядо Коледа?

0
411

Коледната традиция започва благодарение на добротата на пилот от Втората световна война и ветеран от Виетнамската война – полковник Хари Шуп.

Всяка Коледа деца и родители по целия свят се събират, за да научат последните новини, предадени на живо от проследяващата Дядо Коледа система на НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване). Традицията съществува от толкова дълго време, че по-исторически настроените умове може да се чудят как се е появила НОРАД и защо изобщо им е хрумнала идеята да проследяват Дядо Коледа.

Празничната традиция има своите корени в Студената война. Тя започва с едно неправилно телефонно обаждане до таен военен команден център на САЩ в Колорадо.

 

Дядо Коледа се среща с противоракетната отбрана

Една от най-големите иронии в света е, че пътищата на трогателната легенда за Дядо Коледа и неговата магическа въздушна шейна, която носи подаръци за децата, се пресичат с военен команден център, който има за задача да пази небето на Америка от ракети. Детайлите за това как точно са се развили събитията може да се разминават с течение на времето, но фактите са следните.

Персоналът, който управлявал тайния оперативен център на Континенталното командване за противовъздушна отбрана в Колорадо, си вършел работата, когато през декември 1955 г. до бюрото на техния командир, полковник Хари Шуп, достигнало неочаквано обаждане.

Шуп се присъединява към военновъздушните сили на САЩ през 1940 г. и служи във Втората световна война, Корейската и Виетнамската война. Той е пилот на изтребител и е награден с медал за спасяването на живота на свой другар.

Линията на командния център била конфиденциална и когато Шуп отговорил на обаждането, очаквал то да бъде от някой висш военен служител. Той бил изненадан да чуе детски глас, който го попитал дали е Дядо Коледа.

Шуп първоначално помислил, че това е някой номер. „Някой се шегува с мен, но не ми е смешно“, казва, че си е мислил тогава.

„Можете ли да повторите това, моля?“, попитал той детето.

Той осъзнал, че обаждането е объркано заради печатна грешка в обява, публикувана във вестник „Сиърс“, която окуражавала децата да се обадят на Дядо Коледа, като допълнение към това да го посетят в мола. Шуп се подчинил и се престорил на Дядо Коледа като инструктирал персонала си да „докладва“  местоположението на Дядо Коледа на всеки любопитен малчуган, който се обаждал на командния център.

В този момент пилотите, защитаващи небето от съветски ракети, се подготвили за бомбардировка от коледни желания на децата и това много им харесало.

 

Дебатите

С течение на времето може да има някои разминавания в историята – например, относно това дали телефонното обаждане, което Шуп е получил, е било до неговата топ секретна червена линия и как точно са се развили събитията по време на първото обаждане. Въпреки това, Шуп и екипът му приели предизвикателството да „използват“ военната технология на оперативния център на Континенталното командване за противовъздушна охрана, за да „проследяват и защитават“ Дядо Коледа по време на коледното му пътуване.

Твърди се, че Шуп помолил служителя си за връзки с обществеността да обяви коледната инициатива за проследяване на Дядо Коледа в пресата, с думите: „КОНАД, армията, флотът и морските военновъздушни сили ще продължават да проследяват и пазят Дядо Коледа и шейната му по време на неговото пътуване до Америка и обратно от атаката на тези, които не вярват в Коледа“.

Последната фраза от изречението била завоалирана препратка към Съветския съюз и била включена умишлено. Всъщност, инициативата за „проследяването на Дядо Коледа“ повдигала духа на хората – тя носела радост във времена, в които имало голямо напрежение заради Студената война.

 

Коледната история продължава

КОНАД се трансформира в НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване), но празничната традиция остава. Децата са окуражавани да се обаждат, за да проверяват местонахождението на Дядо Коледа на Бъдни вечер.

Повече от 1200 военни отговарят на обажданията и милиони деца проследяват придвижването на Дядо Коледа на специалния сайт на НОРАД за проследяването на Дядо Коледа.

Въпреки различните версии на легендата, добротата на Шуп да откликне на сгрешеното телефонно обаждане на дете е факт. А що се отнася до самия Шуп, той бил наричан на галено „полковникът на Дядо Коледа“. Семейството му твърди, че това постижение е било неговата най-голяма гордост.

 

Превод: Лора Стойкова

Източник: Historynet