8.8% избирателна активност на парламентарния вот в Тунис

0
549
Източник: Tunisian Presidency Press Service Handout/EPA, via The Guardian

Политическата криза в Тунис се задълбочава след отчетената рекордно ниска избирателна активност на парламентарните избори в събота, пише „Гардиън“.

Основната опозиционна формация в страната призова Саид да предаде властта незабавно, след като Независимият висш избирателен орган (ISIE) в страната оповести данните за избирателната активност.

Ахмед Неджиб Шаби, председателят на тунизийския „Фронт на спасението“, който бойкотира изборите, обвинява Саид в извършен преврат срещу демокрацията в Тунис. Според Шаби президентът е „загубил всякаква легитимност“.

Лидерът на опозицията смята, че самият факт, че 91% от хората с избирателно право не са отишли до урните „показва, че много, много малко тунизийци подкрепят подхода на Каис Саид“.

След разпускането на парламента през юли миналата година Саид въведе нова конституция, която рязко намали влиянието на политическите партии в страната, които самият президент описва като врагове на народа.

Вместо традиционните партии, на които Саид приписва голяма част от вината за нестабилната икономика и високите нива на безработица в страната, президентът окуражи хората да участват самостоятелно в изборите с програми, предназначени да служат на непосредствената общност, към която принадлежат.

Резултатът – 1055 самостоятелно финансиращи се кандидати, състезаващи се за 161 места, довежда до уникална изборна надпревара, като много хора остават объркани за това кои точно са кандидатите, а редица избирателни райони включват по само един кандидат в бюлетината.

Окончателните резултати от изборите се очакват чак през януари 2023 г.

Според Макс Галиен от Инстутита за изследване на развитието към Университета в Съсекс, Тунис „е на път да отчете най-ниската избирателна активност от всички избори в съвременната световна история“.

Досегашните рекордьори в тази негативна класация са изборите в Хаити през 2015 г. с избирателна активност от 18% и изборите в Афганистан през 2019 г. с избирателна активност от 19%.

Превод: Ванеса Николова

Източник: The Guardian

Тунис: Задава ли се еднолично президентско управление?