Нова доза севернокорейски провокации

0
785
Wikimedia Commons
Flag-map_of_North_Korea.svg
Wikimadia Commons

На 14 юли, само ден след пореден тест на балистични ракети, страната изстреля над 100 неуправляеми ракети и артилерийски снаряди в Японско море. В същото време КНДР се е съгласила с предложението на Сеул да се срещнат този четвъртък в Панмунджом, за да обсъдят детайли, касаещи участието на Севера в азиатските игри в Инчон.

Между 11:43 и 12:15 ч. сутринта местно време са изстреляни 100 ракети и снаряди в посока североизток от място, отстоящо само на стотици метри от Северната лимитираща линия (СЛЛ) и  Демилитаризираната зона (ДМЗ), по данни на щаба на южнокорейското командване.

ДМЗ е граничната сухопътна граница, разделяща двете страни. Нейната ширина е 4 км и е може би най-силно милитаризираната граница в света.

Снарядите и неуправляемите ракети са паднали в Японско море на разстояние от 1 до 8 км от СЛЛ и нито един снаряд не е паднал в южнокорейски води.

По думи на говорител на южнокорейската армия: „Военните сили на Южна Корея ще продължат да наблюдават и ще засилят бойната си готовност при нови изстрелвания”.

Тези провокации идват в момент на подобряване и засилване на икономическите отношения между Китай и Южна Корея, което от своя страна говори за възможно охлаждане в отношенията на Китай с КНДР.

На фона на всичко това, серията от севернокорейски провокации продължава с пълна сила и няма да е изненадващо, ако продължат в следващите дни и седмици.

 

Източник на информация: koreatimes.co.kr,

Изготвил: Димитър Илиев