ООН: Милиони хора в развиващите се страни – все още без интернет достъп

0
2183

internet37

Броудбанд Интернет не достига милиарди хора, които живеят в развиващите се страни, включително 90% от хората, живеещи в най-бедните страни, се казва в нов доклад на ООН, който предлага данни за състоянието на достъпа по целия свят страна по страна.

Състоянието на Броудбанд, представен от Комисия на ООН по броудбанд бе публикуван в понеделник (21.09.), показва, че 57% от хората по света остават офлайн и не успяват да се възползват от огромните икономически и социални ползи, които Интернет може да предложи.

В доклада, който излиза в навечерието на срещата на върха в Ню Йорк тази седмица, на която световните лидери ще приемат програмата до 2030 г., която съдържа нови Цели за устойчиво развитие (SDGs), подчертава, че достъпът до информационни и комуникационни технологии (ИКТ), по-специално широколентов Интернет, има потенциала да служи като основен ускорител на развитие. Значението на ИКТ връзката е специално призната в ЦУР.

„Целите за устойчиво развитие на ООН ни напомнят, че трябва да се измери глобалното развитие с броя на тези, които изостават“, заяви Хоулин Зхао, Генералният секретар на Международния телекомуникационен съюз (ITU), който служи като втори заместник-председател на Комисията с Ирина Бокова, Генералният директор на ЮНЕСКО.

„Програмата 2030 разпознава силата на новите технологии, за да се ускори човешкия прогрес, за преодоляване на цифровото разделение, за да се развие общество на знанието – ние трябва да направим всичко, за да подкрепим страните в постигането на тези цели, особено за развиващите се държави“, добави г-жа Бокова.

„Това изисква по-големи усилия от страна на правителствата и на всички участници, при осигуряването на достъп, употреба и на приемливи цени – изисква също така по-голяма работа за изграждане на капацитет за всички жени и мъже, за да се възползват максимално от всички нови възможности“, добави тя. Според доклада, Интернет в момента е достъпен само за 35% от хората в развиващите се страни. Ситуацията в 48 от най-слабо развитите страни на ООН (НСРС) е особено критична, с над 90% от хората без каквато и да е връзка с Интернет.

Цифрите тази година показват, че първите десет страни с навлизащ достъп до Интернет за домакинствата, са разположени в Азия или Близкия изток. Република Корея продължава да има най-високо проникване на Интернет в света, като 98,5 на сто от домовете са свързани в глобалната мрежа, следвана от Катар (98%) и Саудитска Арабия (94%).

Най-ниските нива на достъп до Интернет са предимно в Субсахарска Африка, с достъп до глобалната мрежа за по-малко от 2% от населението на Гвинея, Сомалия, Бурунди и Еритрея.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова